ЦИК: Нямаше сериозни нарушения на изборите!

260 жалби и сигнали са подадени в деня на вота

Политика
10:18 - 29 Октомври 2019
2422
ЦИК: Нямаше сериозни нарушения на изборите!

260 жалби и сигнали са подадени в изборния ден в Централната избирателна комисия, но не са установени сериозни нарушения на вота. Това обобщи говорителят на ЦИК Александър Андреев.

„Най-сериозните нарушения в изборния ден бяха свързани с предизборната агитация. Имаше обявяване на резултатите от социологически проучвания в изборния ден, нещо, което е забранено. На второ място можем да посочим нарушаване на избирателните права на граждани, които не са били допуснати до гласуване поради една или друга причина, или пък вотът им е опорочен”, заяви Андреев пред Нова тв.

„В тези избори нямаше сериозни нарушения, каквито сме имали в предходни избори”, каза още Андреев. Той определи като малък броя на жалбите и сигналите, постъпили в ЦИК.

Той коментира и сигналите от Пловдив за членове на СИК с надраскани пръсти.

„Имаше такъв сигнал в ЦИК. Дадохме указание общинската избирателна комисия да извърши проверка и ако има такова нарушение, то да бъде отстранено. Да, възможно е, ако бъде сложено някакво отбелязване на лицевата страна на бюлетината, вотът може да бъде отчете като недействителен”, обясни Андреев.

Освен това още преди вота, в ЦИК е било взето решението да бъдат изключени охранителните камери в училищата, за да няма съмнение за тайната на вота.