ЦИК отиде в ръцете на Радев

Политика
14:08 - 29 Април 2021
3934
ЦИК отиде в ръцете на Радев
ЦИК се намалява на 15 членове, които се предлагат само от парламентарно представените партии и коалиции. Така отпадат членовете, вкарани от партии, които имат евродепутати, както е сега ВМРО. Новият ЦИК, както и неговият председател и заместници, ще се назначават от президента след публични консултации, а предложените кандидати ще се представят и на сайта на президентството.

Това решиха депутатите със 154 гласа "за", 72 "против" и 2 "въздържал се". Единствените против поправката бяха депутатите от ГЕРБ, които така подкрепиха бившия си коалиционен партньор ВМРО. Воеводите протестираха през вчерашния ден по промените в кодекса.

Тази част от Изборния кодекс предизвика бурни дебати в залата, а фокусът на темата се разми и премина в обяснения за личните качества на президента Радев.

От ГЕРБ изразиха съмнения в безпристрастността на президента при назначаването на членовете. "Да се правят такива радикални промени е неразумно. Всички международни наблюдатели ни казват, че сме осигурили легитимност на изборите. Международните стандарти налагат ЦИК да действа на базата на определи принципи - безпристрастност, проздрачност. Как като давате в ръцете на президента ЦИК да отстоява тези принципи? В последната година този човек показа, че нито е безпристрастен, нито независим", каза Даниел Митов от ГЕРБ, а Крум Зарков от БСП му репликира, че до сега радев по никакъв начин не е нарушавал правомощията си.

Председателката на парламента Ива Митева обясни, че централната комисия се състои представители на РБ, ББЦ, НФСБ, "Воля" и "Атака" - 5 партии, които нямат нито представителство в европарламента, нито в настоящия парламент. "Президентът не може да се меси в решенията на партиите, но президентът трябва да направи публични консултации и да си предвиди публична процедура, по която да бъдат изслушани. Той действа на условия на абсолютно обвързана компетентност", каза още Митева.

Председателят на парламентарната група на "Има такъв народ" Тошко Йорданов пък обясни, че е разследвал като журналист двама от членовете на ЦИК и те нарушават закона. "Вътре има двама Йорданка Ганчева и Георги Баханов са в нарушение на закона. Те са гласували да си плащат наемите, които са в свободния пазар. Дали не е трябвало да декларират тези апартаменти и от КОМПИ казаха, че е трябва да го направят. Там има Кажете, че става дума за Джамбазки, който кара пиян. Нищо срамно няма", каза Йорданов и добави, че по изискване тя трябва да имат добра репутация, а си я уронват.

По темата се намеси и Хамид Хамид от ДПС. Той припомни, че през 44-ото НС движението е искало в пленарната зала да се разглежда дали един от членовете на комисията не е бил съвместим с изискванията за назначаване.

Това породи остър сблъсък с бившата председателка на парламента Цвета Караянчева. Тя обясни, че в Комисията за конфликт на интереси към НС бе разгледано. "Тя показа, че няма никакъв конфликт на интереси, а там са гласували и предствители на ДПС. Има 240 народни представители, които ако имаха проблем по темата, можеше да го внесат да се дебатира в зала", каза Караянчева, цитирана от "24 часа". 

Хамид пък обясни, че бившата шефка на НС не правела разлика между конфликт на интереси и несъвемстимост. "Това е като да не правите разлика между кофа от метал и дървена кофа. От това поне разбирате", каза той.