ЦИК пусна "Алианс за права и свободи" на избори

Не е минала обаче проверката на ГРАО за подписите

Новини
20:40 - 11 Септември 2024
1871
ЦИК пусна "Алианс за права и свободи" на избори

Коалиция "Алианс за права и свободи - АФС" е частично одобрена от ЦИК за явяване на парламентарния вот на 27 октомври. За да бъде обаче окончателно правото й на участие, ГРАО трябва да провери отговарят ли на изискванията представените 3631 подписа.

Това все още не се е случило, защото документите на формацията бяха подадени половин час преди крайния
срок днес.

Коалицията официално обединява ЗНС и СБОР, а представителите на двете формации Румен Йончев и Веселин Пенев внесоха документите й днес. При подаването на заявката липсваха представители на фракцията от ДПС, която подкрепя Ахмед Доган и е представлявана от депутата Джевдет Чакъров, но има вероятност техни хора да се появят в листите им.

Първоначално ЦИК взе документите и на Чакъров, и на другия съпредседател на ДПС Делян Пеевски, който пък искаше да регистрира "Движение за права и свободи - Ново начало" заедно с "Български гласъ" и "Новите лидери".

След това комисията реши да не продължи с регистрациите на нито една от коалициите, защото никоя не искаше да се откаже от включването на ДПС. Двете крила започнаха да се "стрелят" с жалби и документи. В крайна сметка Чакъров внесе документи и за самостоятелно явяване с ДПС, а съдът днес даде зелена светлина на коалицията на Пеевски, която първа е поискала регистрация онлайн.