ЦИРК: Нинова спести 5 бона от конгреса на БСП

Соцшефката сби форума до 1 ден, все още не си е избрала проектопремиер

Политика
16:25 - 18 Януари 2023
4146
ЦИРК: Нинова спести 5 бона от конгреса на БСП

За пръв път в историята на БСП заседанието на конгреса й - най-висшият партиен орган, се сбива в един единствен ден. Това стана с решение днес на Националния съвет по предложение на членовете на Изпълнителното бюро социалистите да не се разпростират в обичайните 2 дни, а да сведат дебатите за бъдещето на Столетницата в 1. 

Сбиването на заседанието означава и спестяване на пари за Корнелия Нинова. Само наемът на зала 1 на НДК гълта над 5 бона, които тя ще трябва да вземе от продънената заради върволицата от парламентарни избори през последните 2 години и задаващата се нова спирала от вотове. Затова червената шефка е решила да намали разходите около партийния форум, на който трябва да се гледат ключови въпроси като устава на БСП и участието й във властта (ако изобщо се стигне до формирането на редовно управление тази година - б.р.).

Немалко средства гълта и превозът на част от делегатите, които се събират на 11 февруари в центъра на София, а допълнително оскъпяване за тях е нощувката в столицата, в случай, че конгресът традиционно се проведе в 2 дни. 

Затова той ше започне по план в 10,00 с отчета и декларацията на Нинова и ще завърши в 18,00. Lupa.bg разполага и с работната програма за заседанието на социалистите, която включва насоки за разбработването на нова Програма за левицата, концепция за организационна реформа, проект за участието на партията в местните избори през октомври, както и доклад на Мандатната комисия. 

Междувременно пленумът днес се е занимал и с прелюбопитен казус, довел до насрочването на отчети и избори за 2 организации на Столетницата - в Харманли и в Симеоновград. 

Оказва се, че председателите им ще бъдат наказани от "Позитано" 20 със смени, защото представлявали опозицията. Източници на медията ни разкриха, че в Харманли става въпрос за посещение на Корнелия Нинова от края на ноември миналата година, когато шефът на местния клуб отказал да й отвори вратата и да я пусне вътре. 

"Уви, революционерите се уплашиха и се скриха. Не намериха смелост да ни кажат в очите каква промяна искат и как да я постигнем. Затова пък дойдоха социалисти, които изразиха учудване, че има декларация за конгрес и оставки", гласи прессъобщението на "Позитано" 20 след въпросната куриозна случка от ноември. 

Иначе по повод днешния пленум, дал мандат на Нинова да организира т.нар. лидерска среща и да води преговори за евентуално реализиране на връчения й трети мандат от "Дондуков" 2 за редовен кабинет, Нинова подчерта, че нито е пращала писма по централите на партиите, нито е посочила пред другарите проекто-премиер. Той трябвало да е равноотдалечен и харесван от всички.