Covid-19 погуби легендарен италиански дизайнер

Производителят на луксозни обувки Серджо Роси почина на 85 години

Актуални новини
17:48 - 04 Април 2020
3931
Covid-19 погуби легендарен италиански дизайнер

Италианският производител на луксозни обувки Серджо Роси почина на 85 години, след като бе хоспитализиран заради COVID-19, съобщи кметът на родния му град Чезена. Почти 14 хил. са вече починалите в Италия.

Преди няколко дни превърналият се в легенда синьор Роси е приет в болницата на град Чезена, където живее, но лекарите не успяват да го спасят. Самият Роси бе активно включен в борбата с пандемията в родината си - отделяше средства за благотворителни фондации, дял от онлайн продажбите си, отделно дари 100 000 евро в началото на март на болницата, в която е лекуван.

Серджо Роси е роден през 1935 година в Сан Мауро Пасколи, провинция Емилия Романя, която е един от центровете на обувната индустрия в Италия. Малкият Серджо знае от ранното си детство, че ще се занимава именно с направата на обувки, работа и страст, които усвоява в ателието на баща си. Заминава да учи в Милано, две години по-късно се мести в Болоня. През 1966 година решава да разшири семейния бизнес и открива в родния си град малка фабрика.

През 1999 г. Kering купи марката му. През 2015 тя премина в ръцете на италианския инвестиционен фонд Investindustrial.