Cumhuriyet: Това, което се случва в „Света София”, е потресаващо

Актуални новини
12:01 - 31 Юли 2020
2440
Cumhuriyet: Това, което се случва в „Света София”, е потресаващо

Кадрите, заснети в „Света София” след решението да се отвори паметникът като джамия за поклонение, възмутиха Шериф Яшар, председател на управителния съвет на Асоциацията по история на изкуствата. Той отбеляза, че многократно е съобщавал на властите какво се случва в сградата на 1500 години, но не е постигнал никакъв резултат, цитира думите му турският вестник Cumhuriyet.

Десети състав на Държавния съвет на Турция отмени решението на Министерския съвет от 24 ноември 1934 г. за превръщане Света София в музей. След това решение президентът Реджеп Тайип Ердоган подписа указ за прехвърлянето на Света София на турската служба по религиозни въпроси и за възобновяването на мюсюлманските поклонения.

След отварянето на Света София като джамия в петък, 24 юли, историческият обект е залят от посетители и молещи се, като кадри от богослужението предизвикват възмущение. Те показват как посетителите на Света София оставят обувките си върху паметници с хилядолетна история, влизат в района на „махфил хюнкара“ (предназначена за владетеля ложата в джамията – ред.), принадлежащ към османския период, и седят върху защитните структури на това място с историческо значение...

"Оставят си обувките"

Когато влязат в тази 1 500-годишна сграда през Императорската порта, хората сядат върху историческия мрамор от двете страни на входа и оставят обувките си, казва Шериф Яшар. „Влизайки в района на „махфил хюнкар“, датиращ от османския период, гражданите седят на оградата на това място с историческо значение и като се има предвид, че тези структури са дървени, те просто няма да издържат“, отбелязва Яшар.

"Властите не проявиха интерес"

Яшар заяви, че след като Света София е предадена на Службата по вероизповеданията, служителите, които са работели там, са напуснали и въпреки че Службата обеща да предупреждава посетителите, ситуацията не се променя. „Представителите на Службата по вероизповеданията не се справят добре, отново се нуждаят от професионален персонал“, казва Яшар.