Цветан Василев въртял далавери с щерката на Иван Костов

Банкерът-беглец и Мина Костова участвали в схеми в строителството на пътища

Новини
12:00 - 25 Септември 2019
16077
Цветан Василев въртял далавери с щерката на Иван Костов

Прокуратурата рови за престъпления на избягалия в Сърбия банкер Цветан Василев при инвестиции в пътностроителния бизнес. Държавното обвинение се интересуват кои фирми на афериста са взимали кредити за милиони от фалиралата КТБ уж за бизнес, а впоследствие са присвоявали парите на банката, предаде репортер на Lupa.bg.

В съдебната зала на спецсъда основният свидетел по казуса "КТБ" Бисер Лазов отново разясни как Цветан Василев е раздавал кредити за милиони. От разпита на човека, който 19 години въртял счетоводството на афериста, стана ясно, че мустакатият банкер инвестирал пари във фирми, които са се занимавали с пътно строителство.

В залата бе споменато името на дъщерята на бившия премиер Иван Костов - Мина Костова, като участник в схемите.

В рамките на днешното заседание прокурорите проявиха жив интерес към дружествата, които според тях са участвали в далаверите. От разпита на Бисер Лазов стана ясно, че съпругата на Цветан Василев - Антоанета Василева, също имала фирма, което в последствие се превърнало в кредитна след сливане с друго дружество.
Държавното обвинение подхвана и сделката за закупуване на "Петрол" АД, при която са използвани крупни суми и също е нарушен законът.

Бисер Лазов 19 години бил главен счетоводител на фирмите на банкера-беглец

С обвинение за пране на пари в началото на годината се сдобиха петима свидетели по „Делото КТБ“. Това са: Иван Стойков – сегашен изпълнителен директор "Фина це" АД, Никола Киров - финансов директор "Дунарит", Васил Шуманов - охранител в "Литекс секюрити", Венцислав Тодоров -шофьор в „Дунарит“ и Красимир Зарев.

Те бяха обвинени, че са взели бонуси между 250 000 и 450 000 лв. по заръка на Цветан Василев. Смята се, че с парите са финансирани други дейности на избягалия банкер. Съдебният състав реши да остави обвинените за постоянно в ареста, като на последното заседание на 17 януари съдия Даниела Христова подписа определението с особено мнение.

Снимка: Агнес Методиева