Цветана Манева е лицето на тазгодишния фестивал „Златна роза“

42-ото издание на Фестивала за българско игрално кино ще се проведе между 19 и 26 септември във Варна

Култура
12:35 - 12 Юли 2024
1931
Цветана Манева е лицето на тазгодишния фестивал „Златна роза“

Приключи приемането на заявки за участие в 42-ото издание на фестивала за българско игрално кино „Златна роза“ (19-26 септември, Варна), съобщават от Националния филмов център (НФЦ).

Постъпили са 52 кандидатури за селекция в конкурсната програма. Това са 19 пълнометражни, 33 късометражни филма и четири сериала. Селекционна комисия в състав Христо Христозов – кинопрограматор, Мариана Христова и Калина Николова – кинокритици, определена със заповед на директора на НФЦ ще определи финалните заглавия за състезанието. В края на юли ще бъдат ясни заглавията на филмите, които ще се борят за статуетката на Надя Розева. 

В журито за пълнометражен филм са Яна Титова – актриса, режисьор и носител на „Златна роза“ за 2024 г. за филма си „Диада“, Стефан Командарев – режисьор и носител на „Златна роза“ за 2024 г. за филма „Уроците на Блага“, Атина Карталу-Адуку (Гърция) – директор на гръцкия национален филмов център, Ада Саломон (Румъния) – продуцент на над 60 филма.

След като за първи път работи в областта на маркетинга, тя се насочва към медийни компании през 1993 г. и продуцира първия си филм Asphalt Tango през 1995 г. През 2004 г. създава HiFilm Productions, където работи с режисьори, включително Франко Дзефирели. Захари Карабашлиев е председател на журито.

Журито за късометражен филм и сериали се оглавява от Сабина Петкова – кинокритик, членове са Стефан Ганов – режисьор, носител на „Златна роза“ за късометражен филм за 2024 г. за филма си „Тихо в снега“, и Иван Крал – директор на сръбския национален филмов център.

Лице на тазгодишното издание e Цветана Манева, която през 2024 г. отбелязва своя 80-годишен юбилей. Автор на визуалната идентичност на фестивала традиционно е Николай Тонков-Бен. 

Тазгодишното 42-о издание на фестивала се обръща все повече към младите зрители и към разширяване обсега от събития в паралелната програма, които обогатяват фестивалния живот и свободната и неформална комуникация между участници, гости и зрители, коментират от НФЦ.