Цветана Манева с отличие от президента

Интелигентна, взискателна към себе си, но и към другите, преминаваща стоически през изпитанията, така Румен Радев описа актрисата

Новини
14:08 - 21 Февруари 2024 (обновена)
1410
Цветана Манева с отличие от президента

На церемония в Гербовата зала на „Дондуков“ 2 държавният глава Румен Радев връчи Почетния знак на президента на популярната българска актриса Цветана Манева.

Отличието се връчва по повод 80-ата годишнина на Цветана Манева и отчита нейния принос за развитието на театралното и филмовото изкуство, както и за нейните заслуги в утвърждаването и развитието на българските традиции в актьорското майсторство.

Само преди дни стана ясно, че Цветана Манева ще получи „Наградата на София“ на Столичната община за принос към киното. На 30 януари актрисата отбелязва 80-годишен юбилей, а призът ще бъде връчен на 23 март, на церемонията с наградите на 28-ия „София филм фест“.

С течение на годините публиката успя да опознае Цветана Манева не само като актьор, но и като човек, каза Румен Радев по време на церемонията.

„Интелигентна, взискателна към себе си, но и към другите, преминаваща стоически през изпитанията, любознателна, провокативна, свободолюбива, което може да се обобщи съвсем кратко – Цветана Манева – стандарт и класа“, коментира държавният глава.

По думите на президента едва ли някой ще оспори, че Цветана Манева е сред най-ярките и запомнящи се актриси на България. Впечатляващият талант и неподражаем почерк едновременно вълнуват и респектират поколения българи, посочи той.

Президентът каза, че преди години Цветана Манева е „възкликнала, че талантът е достатъчен, за да не могат да Ви понасят в България“. Тогава имахте своите причини за това. Искрено се надявам днес да сме успели да променим Вашето мнение, защото „Ви ценим и обичаме“, заяви Радев.

Дарбата е даденост, а талантът е работа. Приемам този плакет като оценка за моя труд, който се оказа, че е над половин век, каза актрисата. Тя благодари на всички хора, с които е работила. Актьорството не е самотно занимание, а колективно изкуство и всички, до които съм се докосвала, са ме зареждали, добави Цветана Манева.

Тежкият момент, в който актьорите се разделят с професията си, винаги е свързан с едно физическо изтощение, посочи Манева. Най-много благодаря на студентите, които съм имала. Младостта на тези хора е невероятно заразителна, каза актрисата. Манева посочи, че е благодарна и на своята публика. 

„Усещам, че имаме дълг към децата ми, децата ни, всичките деца на България. Мисля, че сме им длъжни и ви моля – пазете децата“, каза още Цветана Манева.