Цветанов като енергиен експерт: "Белене" и "Турски поток" ни женят за Москва

Бившият втори в ГЕРБ се обяви против мегапроектите, били опасни за страната

Политика
15:06 - 13 Ноември 2019
2113
Цветанов като енергиен експерт: "Белене" и "Турски поток" ни женят за Москва

Воденият от бившия вътрешен министър Цветан Цветанов Евро-атлантически център за сигурност (ЕАЦС) се обяви срещу изграждането на АЕЦ "Белене" и газопровода Турски поток. Според организацията двата енергийни проекта създават предпоставки за притеснение относно влиянието им върху енергийната сигурност на България. 

От ЕАЦС припомнят, че България подписа в рекордно къси срокове договор за строителството на продължението на „Турски поток“ през територията на България.

"За по-малко от 6 месеца се проведоха всички процедури, издадоха се всички разрешителни, подписа се договор и се направи първа копка. Стойността на договора е над 1.1 млрд. евро. Дължината на трасето е 474 км. Според договора, строителството ще завърши за рекордните 250 календарни дни за линейната част. Финансиране за проекта обаче липсва, а по тръбата ще тече само руски газ, заявяват от центъра", ръководен от доскорошния втори човек в ГЕРБ.

Според организацията Булгартрансгаз не разполага със средства за строителството на тази инфраструктура.

"Нито Булгартрансгаз, нито дружеството майка БЕХ могат да изтеглят заем на такава голяма стойност. Поради тази причина, условията на договора предвиждат сумата да се плати от приходите от транзит в срок от 10 години след пускането на тръбата в експлоатация. Това означава, че обслужването на дълга ще зависи от пренесените количества и цена. Ако Газпром реши да не използва тръбата и тя остане празна, Булгартрансгаз ще трупа задължения, които няма да може да обслужва. Логично е при неплащане кредиторът да опита да придобие дружеството и неговите активи. Тази ситуация създава предпоставки за диспропорционално увеличаване на руското влияние в политическия и икономическия живот в страната ни, както и риск от пълна зависимост на българския газов оператор Булгартрансгаз от Газпром", посочват от екипа на ЕАЦС.

Според центъра в същото време предвидените обвързващи договори за доставка на газ, ще направят невъзможно диверсифицирането на доставките с втечнен природен газ.

Според анализаторите е притеснително и състоянието на проекта за АЕЦ „Белене“. "През последните месеци правителството даде редица сигнали за възобновяване на проекта и привличане на руски и китайски инвеститори. Важно е в този контекст да се съхрани решението на Народното събрание. В противен случай, ако българското правителство даде гаранции за инвестицията на руската страна, рискуваме българската енергетика да бъде поставена в пълна зависимост от Русия. Същевременно не бива да подценяваме факта, че в сферата на атомната енергетика не е толкова важно кой притежава реакторите, а кой притежава технологията и може да преработва ядрения отпадък от работата на тези реактори", посочват от организацията на Цветанов.