Цветанов: Новите избори - с нов премиер

Топ
15:41 - 31 Юли 2024
2606
Цветанов: Новите избори - с нов премиер

При една ситуация на бързи избори ДПС може да не бъде политически субект в парламентарната надпревара. Възможно е кръгът около Пеевски и този около Чакъров да бъдат в различни конфигурации с други партии – мандатоносители и с наименованията на коалиции, които обаче няма да бъдат ДПС.

Това прогнозира пред БНР Цветан Цветанов, председател на партия "Републиканци за България", бивш вицепремиер и министър на вътрешните работи.

"В момента Делян Пеевски и Джевдет Чакъров имат различни концепции.

Чакъров и хората, които подкрепят Доган, искат малко повече отсрочване на датата за избори. Пеевски иска бързи избори.

В момента има паритет в гласуването на колективните органи на ДПС. Според техния устав трябва да има квалифицирано мнозинство, за да се вземе решение. В Централното оперативно бюро също има паритет, доколкото съм информиран, твърди Цветанов. 

"Хората, които подкрепят Доган, смятат, че във времето те ще могат да постигнат квалифицирано мнозинство и ще могат да направят промяна в председателското място. Убеден съм, че тези, които са били в последните няколко парламента има за какво да се притесняват от Делян Пеевски. По всяка вероятност той борави с информация, която е дискредитираща за важните политически фактори в държавата", каза още Цветанов и посочи, че при кризисни ситуации с неясен изход Бойко Борисов винаги е смирен. 

"Когато Пеевски или Доган вземе превес, Борисов веднага ще припознае печелившия".

"С връчването на мандат на ИТН се наблюдава опит за съставяне на правителство с кратък срок на действие и с определени цели, както и достатъчно отлагане на на изборите", смята бившият вицепремиер. 

"Политиците и обществото се нуждаят от малко време, за да могат да бъдат успокоени страстите и да започне да се говори по-смислено по конкретни политики, а не с личностни нападки".

Цветанов определи като "шоу" 48-я, 49-я и 50-я парламент. 

"След 2021 г. ние реално сме в парламенти на шоу, без да има решение, което очертава някакъв хоризонт". 

Бившият вицепремиер отбеляза, че не е прието необходимото законодателство, за да получи страната ни второ плащане по ПВУ. Цветанов смята, че е най-добре предсрочни парламентарни избори да се проведат с нов министър-председател.

"А не с Главчев. Той показа слабост и некомпетентност във външната политика, както и назначи преди месец ярки политически фигури на ДПС". 

Според Цветанов Рая Назарян би продължила линията на Димитър Главчев. Бившият вътрешен министър дори смята, че е необходима смяна на Назарян и "избор на консенсусен председател, който в последствие да бъде министър-председател". 

Пропуснахме последните парламентарни избори чисто тактически, обясни още Цветан Цветанов:"Вече имаме добра основа. Започваме консултации с политически формации, с които може да се явим в коалиционен формат на предстоящите избори. Ще участваме задължително в тях".