Д-р Александър Симидчиев: Има натиск от вносители за забраната за употреба на вейпове

Ако не мине второ четене в 50-ото НС, мисля, че колегите ще го направят в 51-ото НС, сигурен е депутатът от ПП-ДБ

Политика
10:30 - 05 Август 2024
1869
Д-р Александър Симидчиев: Има натиск от вносители за забраната за употреба на вейпове

Дори и малките победи са големи, ако са в една и съща посока и водят да желание резултат, каза депутатът, д-р Александър Симидчиев за миналия на първо четене закон за забрана на вейповете.

„Проблемът в България винаги е бил с устойчивостта, какво искаме да направим. А тук сме устойчиви, ето закона за райския газ. Променяхме го 3 пъти и ставаше все по-рестриктивен“, предупреди д-р Симидчиев.

Той съобщи, че освен писма и становища в парламента от производители, които се „захващат“ за конкретна дума в закона, има и натиск по отношение на вносителите.

„Чувстват се засегнати, защото се ограничава тяхната печалба. Аз за себе си и колегите в здравна комисия сме убедени, че сме прави и този път трябва да се следва. Това не е политически проблем, това е национален демографски проблем“, категоричен е народният представител он ПП-ДБ. И бе категоричен, че санкциите ще са железни и при нарушение ще се отнемат лицензи за търговия.

Дали Законът за вайповете ще мине и второ четена в 50-ото НС, той се надява:

"За детското здраве зависи дали имаме желание да го направим сега или в следващия парламент. Всичко зависи от комисията, защото това е промяна в Закона за децата, а не за здравето и се гледа в образователна комисия. Затова ми е по-трудно да кажа, защото не съм в тези комисии. Важно е да имаме приоритет и да се следват както Шенген и еврозоната, а детското здраве е ключово като демографския проблем".

Д-р Симидчиев сподели, че за райския газ първоначално забраната е била да не се продава на лица под 18 години, но търговците са намирали вратичка и при проверка казвали, че е за лица над 18 години.

„Сега забраната е, че на никого няма да го продават и контролът е по-лесен. Ако не е за медицински нужди и хранителната промишленост, всичко е забранено. Преди измисляха механизми за оправдание, сега вече не. Има и още стъпки, поне още 2 законодателно, за да ги ограничим. Но аз винаги съм бил привърженик на позитивна мотивация. Забранителните мерки са ефективни, но по-смислено е, когато провеждаме обучителна програма. Здравето да влезе в началното обучение между 1 и 5 клас по всички въпроси".

Законът, с който се ограничава продажбата на вейпове предвижда да се забранят всички – с никотин, а и с плодови аромати.

„Виждаме какво се случва в дългия път на тютюнопушенето, винаги започва с алтернативи за достъп. Навикът да държиш нещо в устата и инхалираш, и съчетано с плодовия вкус, много деца психологически свикват да ползват подобни устройства, е лесна стъпка да се сложи никотин и да „завърже“ децата. Защото към никотина се развива зависимост, и така може да се изчисли колко пари ще направят в никотиновата индустрия. Това, което в държавата влиза като акциз, не е дори 1/3 от това, което харчи за увредени хора от никотина“, коментира д-р Симидчиев. 

Той сподели, че са правени изследвания за въздействието за около месец. Но за по-дълъг период – години, няма и не се знае какви са рисковете за здравето и пораженията върху детското здраве“, обясни депутатът от ПП-ДБ.