Д-р Ангел Кунчев пред Lupa.bg: Грипът идва у нас точно по празниците

Вече е късно за ваксини, казва здравният експерт

Здраве
11:00 - 11 Декември 2019
3499
Д-р Ангел Кунчев пред Lupa.bg: Грипът идва у нас точно по празниците

Тази година грипната епидемия в България закъснява и вместо през ноември-декември най-вероятно ще започне да атакува точно около Коледа и Нова година. Това съобщи за Lupa.bg главният държавен здравен инспектор д-р Ангел Кунчев.

Друга година пикът на грипа е през януари, като през декември той вече е набрал висока скорост на разпространение. Сега обаче той закъснявал не само у нас, но и в Европа. Но не за дълго.

„Миналата седмица положителните проби в Европа минаха 10% - а като минат тая граница е ясно, че грипният сезон е открит”, обяви д-р Кунчев.

Той е убеден, че през декември няма как да не започне раздвижване, щом вече е дадено начало на процеса в Европа. Страните с най-широко разпространение на болестта засега са Португалия, Ирландя и Финландия.

Твърде рано било обаче да се прогнозира дали епидемиията в България и Европа ще достигне тези равнища, които имат в Щатите.

Там грипът достига рекордни равнища за последните 15 години и вече е взел 900 жертви. Заболелите от вируса само към момента наброяват почти 2 милиона души.

Все още не е ясно кой грипен щам ще достигне до нас, но експертите предполагат, че най-вероятно това ще е H3N2. При него най-уязвими са възрастните хора.

Ако някой тепърва реши да се ваксинира, трябва да знае, че е закъснял, защото предвидените ваксини вече са изразходени.

„Дори и всяка вечер да ядеш чесън, пак няма гаранция, че грипът няма да те порази”, признава д-р Кунчев.

Той обаче съветва все пак да се храним добре, да поддържаме добра физическа активност и да проветряваме често вкъщи.