Д-р Франкенщайн: Хирург планира да трансплантира матка на мъж

Новини
15:10 - 13 Май 2022
3677
Д-р Франкенщайн: Хирург планира да трансплантира матка на мъж

Сигурно си мислите, че по-отвратителни новини от идващите от Украйна не може и да има, но сериозно грешите. Една новина, долетяла от далечна Индия, категорично доказва, че светът е полудял и освен войни се случват и други отвратителни неща.

Д-р Нарендра Каушик, хирург в Ню Делхи, Индия, който ръководи института за транссексуална хирургия Olmec, обяви, че планира да трансплантира дарена матка на транссексуална жена (биологично роден мъж – б.р.), с цел да ѝ позволи да забременее чрез ин витро процедура и да роди дете, съобщава The Mirror.

В миналото са правени подобни опити. През 1931 г. Лили Елбе, художник и трансжена (да повторим – биологично роден мъж), претърпява операция. Тя обаче умира три месеца по-късно заради инфаркт, причинен от инфекция, която е получила по време на процедурата.

Както е добре известно, половата идентичност при трансджендърите е обратната в сравнение биологичния им пол. Повечето от тях полагат някакви грижи да уподобят и външно пола, към който се стремят, с медикаменти, синтетични хормони,

а най-смелите прибягват и до скалпела с надеждата това окончателно да „смени” пола им.

Независимо от вложените усилия и средства (а те могат да добият космически измерения), напредъка на науката и медицината, биологичният пол не може да се промени и природата и собствената ни ДНК е невъзможно да се излъжат. Д-р Франкенщайн обаче не спи и твърдо е решен да доведе пъкленото дело докрай.

В последните години трансплантациите на матка са успешни при нормални жени. През 2014 г. се появи първото дете, родено с помощта на трансплантация на матка. През 2018 г. жена, която е била родена без матка заради синдрома на Майер-Рокитански-Кюстер-Хаузер, се сдоби с бебе.

И в двата случая жените са се сдобили с матка чрез трансплантация от починал донор.

Тези научни постижения карат д-р Каушик да повярва, че същата операция ще бъде от полза за трансжени, които желаят да износят собствените си деца. „Всяка транссексуална жена иска да бъде възможно най-женствена“, заявява д-р Каушик пред в. The ​​Mirror. „Това включва и да бъдеш майка. Пътят към това е с трансплантация на матка, същата като бъбречна или всяка друга трансплантация.”

Как обаче известен лекар приравнява женския организъм към мъжкия (независимо от хирургическите интервенции), остава неясно.

При всички досегашни опити е трансплантирана матка от жена на жена, а не на мъж, който си въобразява, че е жена

Според изданието, трансплантираната матка може да дойде или от починал донор, или от жив трансмъж (трансмъжете са биологично родени жени – б.р.), въпреки че първият вероятно е по-добър вариант, тъй като се избягват рисковите фактори за живия донор.

Д-р Каушик не дава повече подробности, но е на мнение, че чакането не трябва да е дълго. „Това е бъдещето. Не можем да предвидим точно кога ще се случи това, но ще се случи много скоро. Имаме своите планове и сме оптимисти за това“, завършва той.