Д-р Галя Кондева - вечният губещ стана здравен министър

Хематоложката искаше да стане шеф на Здравната каса и на "Пирогов", не я огря

Политика
15:01 - 05 Април 2024
10948
Д-р Галя Кондева - вечният губещ стана здравен министър

Д-р Галя Кондева е номинирана за служебен министър на здравеопазването в кабинета на Димитър Главчев. Тя е специалист по вътрешни болести и хематология в София с над 30 години опит. По-известна е с това, че вечно кандидатства за високи длъжности, обаче никога не я избират. Е, сега й излезе късметът.

През 2009 г. Кондева е кандидат за директор на НЗОК, но тогава е преизбран тогавашният шеф на касата д-р Румяна Тодорова. Тримата неспечелили участници в конкурса атакуват избора на Тодорова, но управителният съвет на здравната каса отхвърля жалбите им.

Кондева беше конкурент на проф. Любомир Спасов на конкурса за директор на "Пирогов" през 2021 г., но комисията в здравното министерство, оглавявано тогава от проф. Костадин Ангелов, не я предпочете за поста.

Д-р Кондева е завършила Медицинския университет през 1987 г. Работила е в Националната здравноосигурителна каса (НЗОК), УМБАСМ "Н. И. Пирогов", "Аджибадем Сити клиник УМБАЛ Токуда", ДКЦ "Вита". През 2022 г. оглавява Специализираната болница за активно лечение на хематологични заболявания.