Д-р Хасърджиев: Да направим нашата спешна помощ като румънската

Директорът на Националната пациентска организация убеден, че трагедията във Враца не е изолиран случай

Здраве
14:32 - 07 Февруари 2022
2721
Д-р Хасърджиев: Да направим нашата спешна помощ като румънската

Големият проблем в Спешната помощ е липсата на експертиза и на управническо мислене. Това заяви в интервю за БНР Станимир Хасърджиев, генерален директор на Националната пациентска организация:

"Големият проблем е в липсата на държава, която наистина трябва да създаде необходимите условия не само за Спешната помощ, но и въобще за цялото здравеопазване. Спешната помощ е изключително важен елемент от всяка една здравна система. Дори в много държави тя се разглежда като част от националната сигурност".

Случаят от Враца едва ли е изолиран случай, добави още Хасърджиев:

"През последните месеци и години благодарение на Covid всички видяхме и обърнахме внимание на здравеопазването ни. Ситуацията е далеч по-трагична. Това е може би само върхът на айсберга на това, което се случва ежедневно по болниците. Просто имаше медиен отзвук и кадри, които попаднаха масово в медиите, но тези случаи, за съжаление, са непрестанни, не са единични и много пъти не разполагаме с видеоматериали, нито с някакъв друг начин пациентът да бъде защитен или да се разбере какво всъщност се е случило".

Генералният директор на Националната пациентска организация даде за пример Румъния, където Спешната помощ е добре реформирана:

"Винаги давам за пример съседна Румъния, чието здравеопазване да не е в цветущо състояние, но Спешната й помощ се сочи за една от най-добрите в цяла Европа и то благодарение на един единствен човек, който имаше доблестта, знанията и уменията да започне реализирането на една реформа. Наистина румънците имат Спешна помощ за пример. Ние дори не правим опити да се поучим от съседите, а камо ли да търсим и друга помощ".