Д-р Виткина пред Lupa.bg: Не яжте мая, заложете на зеленчуци и варива

Личности
11:39 - 08 Април 2021
11444
Д-р Виткина пред Lupa.bg: Не яжте мая, заложете на зеленчуци и варива

Доктор Маргарита Виткина е диетолог-ендокринолог с дългогодишен опит в сферата. Как да се храним през пролетта и какво да правим, за да сме по-здрави, на тези въпроси отговаря тя пред Lupa.bg.

- Д-р Виткина, казват, че пролетта е период, в който хората не само са по-уморени, но и се обострят хронични проблеми. Какви съвети бихте дали относно храненето в този период?

- Пролетта е малко сложен период за хранене, защото липсват плодове и зеленчуци. А те са от ключово значение, защото трябва да има много зеленчуци в хранат, както и разнообразни плодове. През този период трябва да се увеличи физическата активност. Хората трябва да прекарват повече време на слънце и сред природата. Задължително е да се пият повече течности, особено когато се консумират кафе и силни чайове, които дехидратират. Храненето трябва да е редовно, да не се порпуска хранене, но да се внимава с количеството. Не бива да се вечеря късно,  бълзи въглехидрати трябва да бъдат избягвани на вечеря- сладкиши, бели хлябове, включително картофи и ориз. Сега е моментът да се заложи повече на варивата- нахут, боб, леща. Вместо ориз да се яде булгур. В обвивките на житните растения се намират витамини от група В. В бялото брашно обаче няма нищо полезно. Затова е добре да се избере пълнозърнест или черен хляб, но до обяд. Хлябът не бива да е с мая, тя съдържа генно модифицирани дрожди, които унищожават естествената флора на червата. Затова добър вариант е хляб с квас. Между храненията, ако огладеете, изпийте една чаша неподсладен чай, ако пък сте много гладни, дръпнете следващото хранене малко.

- Стоенето вкъщи по какъв начин се отразява на здравето?

- Стоенето вкъщи се отразява много зле на всички хора. То води до набавяне на положителни емоции от храненето. А човек трябва да набавя хубави емоции от среща с хора, от спорт, от разходка навън. Иначе само стоим вкъщи и ядем, а колкото повече ядем, толкова повече сме гладни и по-нещастни. Независимо то пандемията, животът продължава, а той е кратък и не бива да го губим в лоши дни и лошо настроение. Като станете сутрин, погледнете навън и благодарете, че сте жив. Слънцето намалява депресията драстично.

- Има ли ръст в заболяванията и по-точно хронични такива през последната година?

- По мои наблюдения хората масово са нещастни, сърдити, някой им е виновен за нещо, отключват депресии. Имам все повече млади пациенти с паник атаки, с качване на тегло, с инсулинова резистентност. Освен това не знам по каква причина броят на хората с понижена функция на щитовидната жлеза също расте, проблеми със стерилитета. Независимо каква е причината, когато човек стои вкъщи и се самосъжалява самата мозъчна кора не е съгласна да го вкарва в ситуация на бременност например, която все пак е повишено изискване на организма. Чисто психо-емоционално народът много се разболя.