Д-р Йорданов: Големите гърди вече не са актуални

Въпреки всичко няма отлив от желанието за корекции по тялото

Новини
21:24 - 21 Февруари 2024
4129
Д-р Йорданов: Големите гърди вече не са актуални

"В България не разполагаме с официална статистика, която да сочи дали хирургическите намеси в моята специалност са намалели, или са се увеличили като число през годините. Личните ми наблюдения са, че няма отлив от желанието за корекции по тялото, но това, което прави впечатление, е, че пациентите вече идват при нас много по-осъзнати.

Тоест те държат на качеството и на нивото на работата. Проследяват процеса внимателно и стриктно питат за крайния резултат. Не лягат на операционната маса, без да знаят всеки детайл от интервенцията, която ще им бъде направена. За мен, като специалист, подобна тенденция е изключително оптимистична. 

Пациентите правят собствено проучване за лекаря – с каква квалификация е, какви интервенции е правил, успешни ли са били те, в какви условия работи (базата), как се отнася към тях, проследява ли възстановяването им внимателно след това. Сега хората са по-чувствителни и внимателни по отношение на хирургическите намеси по тялото им.

Влизат в клиниката с ясното съзнание че ако крайният резултат не им хареса, е възможно да се наложи повторна намеса. В този ред на мисли много внимателно трябва да се подбира хирургът, който ще извърши операцията, за да се сведе до минимум рискът от грешки.

Имайте предвид, че естетиката е нещо субективно и лично. Всеки вижда "красивото" по свой начин. Наблюденията в моята практика са, че пациентките искат да бъдат по-добра версия на себе си, а не "съвсем друга" версия. Тоест не искат да подражават на някого и не търсят т.нар. "клонинг ефект", да бъдат нечие копие. Това се стремим да постигнем и то следва да е целта на естетичната медицина като цяло.

За мен прекалено големите устни и силиконовите гърди никога не са били модерни. Това са интервенции, които „бъркат в очите" отдалече и няма как да не бъдат забелязани. Наричаме подобни изпълнения Low cost. Не желая да коментирам работата на колеги обаче. Относно външния вид на Мис Силикон - Катрин Йорданова, също не бих желал да говоря, тъй като не я познавам нито в лично качество, нито като пациент, а и не считам това за професионално.

Колкото до факта, че беше задържана от властите да шофира с положителна проба за наркотици, като гражданин смятам, че всяко доказано нарушение на законите на Република България трябва да получава справедливо наказание. Като отпратка към работата ми на пластичен хирург ще кажа, че за мен чувството да имаме мяра и сами да можем да си слагаме границите, били те в естетиката или когато сме зад волана и решаваме да посегнем към забранена субстанция, е част от умението отговорно да възприемаме себе си и света около нас.

Тук въпросът е принципен и фундаментален. Не е важно дали става въпрос за мен, за Вас, за Мис Силикон, Мис Свят или Мис Вселена. А по отношение на свръхкорекциите в естетичната медицина - въпросът е какво кара тези момичета, а напоследък и момчета, да прибягват до крайни решения. Аз не смятам, че това е тенденция, а просто няколко случая, които попадат в медиите, след като дадени хора правят някакво обществено деяние, противозаконно или не, с което стават известни. Със сигурност това не означава, че тези няколко човека са представителна извадка на всички, които си правят корекции. Напротив - пациентите ни вече идват при нас по-целенасочено, информирано и с изчистени изисквания и очаквания.

Мога да кажа, че мина и началният етап, който беше на принципа: "Хайде да пробваме нещо тук, за да видим дали ще стане, или не". Ще отбележа още нещо - много зависи какъв е авторитетът на хирурга, тъй като той се позиционира в определена таргет група пациенти. Имам предвид това, че когато става въпрос за естетични корекции, при всеки доктор идват определен "тип" пациенти. Моите например в голямата си част са обществени личности и социално ангажирани хора, които дори не биха помислили да изглеждат гротескно и да не приличат на себе си.

В България има немалко хора без медицинско образование, които срещу определена сума пари биха направили всичко. Те ще хванат иглата и ще сътворят нечувани неща само за да забогатеят. Подобни изпълнения са опасни, защото по време на тях се използват нискокачествени продукти, работи се по измислена техника. Не е ясно и дали въпросното лице, извършващо процедурата, е специализирало и учило нещо някъде. Накрая резултатът е, меко казано, нелицеприятен, освен че може да е опасен за живота и здравето."