Да преминеш през ада на COVID-19: Български оперен певец пребори вируса след кома

Изповеди
11:50 - 29 Април 2020
7949
Да преминеш през ада на COVID-19: Български оперен певец пребори вируса след кома

Оперният певец Валентин Пейчинов, който живее в САЩ, пребори коронавируса след дълга и тежка битка, по време на която маестрото дори и"зпаднал в кома. Това разказа самият той в скайп интервю от Ню Йорк в предаването "Преди обед" по Би Ти Ви.

Музикантът бил буквално между живота и смъртта. За щастие никой друг в неговото семейство не е посрещнал тази неприятна диагноза. Това, което изпитва човек, независимо в коя болница е, е пълната изолация и големия страх, коментира Валентин Пейчинов.

"Вече съм у дома. Както се казва: "Прескочих гроба, без да падна в него". COVID-19 е много сериозно нещо. Някои хора, като мен, много тежко го изкарват. Удря също в различни органи. Аз сега лекувам бъбреци. Надявам се да се оправя", споделя оперният певец

В битката с вируса за три седмици той губи 30 кг от теглото си, но щастливото обстоятелство, че живее до една от петте най-добре болници в света и там се заемат с неговото спасяване, е решаващо за оцеляването му.

Валентин Пейчинов сподели, че когато постъпил в болницата веднага го попитали дали иска да се срещне с духовник. Преди да дойде свещеник обаче медиците, които били около певеца започнали да изричат молитва за спасение. А миг след това той изпаднал в кома. Когато се събудил той бил вързан и целият бил в системи. Сега маестрото се надява окончателно да се възстанови от болестта и да се върне на оперната сцена.

Маестро Валентин Пейчинов е солист на Метрополитен опера, Ню Йорк до 2012 г. В България той огранизира майсторски класове. Той е роден и израснал в София. Завършва Българската Държавна консерватория със златен медал, след което се присъединява към Американския оперен център при музикалното училище Джулиард по препоръка на известния италиански композитор Джан Карло Меноти. След като се установява в САЩ, той участва в редица оперни продукции, много от тях излъчени по National Public Radio. 

Фамилията му прави препратка към небезизвестния Августин Пейнчинов, с който, освен роднинска връзка, ги свърза и любовта към музиката. Именно Августин Пейчинов помага на бъдещия маестро в първите му години в Голямата ябълка.

"Никога няма да забравя какво направи той за мен. Когато вече стъпих на краката си, взех семейството си в Америка, защото можех да се грижа за тях. Синът ми носи неговото име - Августин", сподели преди време в откровен разговор Валентин Пейчинов.