Да си спомним за Владо Трифонов с „Ново кино Парадизо“

Кино "Одеон" излъчва любимия филм на кинокритика на 25 юли

Култура
19:13 - 23 Юли 2024
5093
Да си спомним за Владо Трифонов с „Ново кино Парадизо“

На 25 юли, четвъртък, кино "Одеон" ще почете своя дългогодишен програматор и скъп приятел Владо Трифонов с три прожекции на един от любимите му филми - „Ново кино Парадизо“.

"Нашият дългогодишен селекционер и програматор Владо Трифонов пазеше съкровен спомен за филма „Ново кино Парадизо“. Вероятно тази много човешка история за младежа прехласнат по киното, негов връстник към онзи момент със сходни трепети и въжделения, е оказала дълбоко въздействие в юношеските му години. Моментът, в който е изгледал филма, считаше за преломен по отношение на интереса си към киното.

И неслучайно миналото лято по случай петдесетия му рожден ден, който отпразнува с радостта и емоцията на малко дете, приятелите от Филмотеката му направиха изненада – колаж със сцени от филма на Джузепе Торнаторе. Затова избрахме да си спомним за Владо на 25 юли, в навечерието на рождения му ден, с 3 прожекции на „Ново кино Парадизо“ от 13.00, 16.00 и 19.00 ч. във Филмотечно кино "Одеон", споделиха от Киномания и от кино "Одеон".

"Ново кино Парадизо“ е италиански драматичен филм от 1988 г. на режисьора и сценарист Джузепе Торнаторе. В центъра на сюжета е историята на киносалон в малко градче в Сицилия и ролята му в ранните години на бъдещ известен кинорежисьор. Филмът е носталгично, нежно и романтично обяснение в любов към Киното.

Главните роли се изпълняват от Филип Ноаре, Салваторе Кашо, Марко Леонарди, Жак Перен, Тано Чимароза. Във филма звучи музика на Енио Мориконе и Андреа Мориконе. „Ново кино Парадизо“ получава наградите "Оскар", "Златен глобус" и БАФТА за най-добър чуждоезичен филм.