Дачич: Ако Путин беше президент, НАТО нямаше да бомбардира Сърбия

Днес Белград знае, че може да потърси помощ и това е много важно, твърди още сръбският външен министър

Свят
12:07 - 04 Октомври 2019
1330
Дачич: Ако Путин беше президент, НАТО нямаше да бомбардира Сърбия

Ако през 1999 г. начело на Русия беше Владимир Путин и тя е била по-силна, нямаше да има агресия срещу Съюзна Република Югославия. Тогава съотношението на силите обаче е било такова, че той е нямало как да се противопостави. Днес Белград знае, че може да потърси помощ и това е много важно. Това заяви министърът на външните работи на Сърбия Ивица Дачич при откриването на научната конференция „Сръбско-руски отношения в епохата на големите политически промени ( края на XVIII век – края на XX век), пише белградският ежедневник „Вечерне новости“, цитиран от Агенция Фокус. Дачич каза, че сръбско-руските отношения в исторически план са на най-високо ниво и че се характеризират със сътрудничество във всички области.

„За нас е много важна подкрепата в защитаването на суверенитета и интегритета на държавата, както и поддръжката за решаването на косовския въпрос чрез мирни и дипломатически средства“, обясни първият дипломат на Белград. Дачич припомни, че Сърбия и Русия имат вековни, твърдо установени и изключително приятелски отношения:

Имаме развити и духовно близки отношения. Русия беше много важна в периода на възстановяване на сръбската държавност, а много сърби емигрираха в Русия по време на големите миграции и по-късно играха видна роля в тази страна“. Министърът благодари на съветските войници, участвали в освобождението на Сърбия и Югославия през 1944 и 1945 г., и каза, че е голяма чест за Сърбия да има руския премиер Дмитрий Медведев за гост на 75-годишнината от освобождението на Белград във Втората световна война.

Дачич също предупреди, че в света се прави ревизия на историята с цел изравняване на фашизма и Съветския съюз по идеологически и политически причини. „Отричат се жертвите, дадени от тогавашния СССР, както и жертвите, които даде тогавашна Югославия“, отбеляза той.

Академик Михайло Войводич отбеляза, че руско-сръбските отношения са били важни за Русия още в далечното минало заради стратегическото значение на Балканите, а за сърбите, защото са искали да се освободят от турците. „Централноевропейските сили се противопоставиха на това, така че те подкрепиха създаването на Албания през 1913 г., за да не излезе Сърбия на Адриатическо море и по този начин косвено да отведе Русия в Средиземно море“, обясни Войводич.