Дачич: Борим се за правата на сърбите в Черна Гора

Той също така заяви, че Сърбия иска сътрудничество с всички, и им подава ръка

Свят
11:23 - 27 Декември 2019
1463
Дачич: Борим се за правата на сърбите в Черна Гора

Вицепремиерът и външен министър на Сърбия Ивица Дачич заяви по време на свое изявление в Ягодина, Албания, че ще се бори за правата на своя народ в Черна Гора.

"Всички сме заедно, защото имаме само една държава и един народ - сръбския народ и Сърбия", каза Дачич на традиционен новогодишен коктейл, организиран от общинския съвет на албанския град.

Той добави, че не иска да говори като представител на Сръбската православна църква (СПЦ), но вярва, че всяко нападение е срещу тях е и атака срещу сръбския народ. Дачич допълни и че „ние стоим здраво зад сръбския народ и СПЦ“.

Министърът посочи, че СПЦ е най-важната опора на сръбските общности навсякъде в региона.

Дачич заяви, че настоящото правителство, водено от президента на Сърбия Александър Вучич, е постигнало много значителни резултати в политическо и икономическо отношение, „спирайки отрицателния процес за признаването на Косово и Метохия“, започнат по времето на други политици.

"От 2012 г., когато на власт се качи коалицията на СПП (Сръбска прогресивна партия), признанието на суверенитета на Косово беше оттеглено от 17 държави, Прищина не беше приета в ЮНЕСКО и Интерпол. Ние изградихме най-добрите отношения с нашите братски страни Русия и Китай. Поставихме солидна основа и защитихме сръбския народ, живеещ извън територията на страната. Ние гарантираме оцеляването и развитието на Република Сръбска", каза Дачич.

Той каза още, че през 2020 г. страната трябва да укрепи държавното единство, за да постигане на най-добрите възможни икономически резултати и да защити интересите си.

„Не се доверявайте на никого, който казва, че заради Европа или някой друг трябва да се откажем от националните си интереси. Напротив, трябва да защитаваме Сърбия, за да отидем при Европа“, изтъкна Дачич.

Той също така заяви, че Сърбия иска сътрудничество с всички, и им подава ръка при всяка възможност, но също така твърдо отстоява позициите си.

Дачич допълни, че иска следващата година да бъде година на мир, помирение, икономическо развитие, изграждане на детски градини, болници, училища, инвестиции в образованието, културата и бъдещето.

"Това не е част от политическа кампания, а нещо важно за оцеляването на Сърбия", заключи Дачич.