Дадохме "зелена" светлина за членството на Македония и Албания в ЕС

Парламентът иска гарантиране на правото на малцинството ни да се учи на български

Политика
12:17 - 10 Октомври 2019
1019
Дадохме "зелена" светлина за членството на Македония и Албания в ЕС

Със 129 гласа "за", четирима "против" - трима от БСП и един независим народен представител, и един "въздържал се" парламентът подкрепи започването на преговори за членство в Европейския съюз на Република Северна Македония и Република Албания при определени условия.

Депутатите приеха декларация във връзка с разширяването на ЕС и Процеса на стабилизиране и асоцииране на Република Северна Македония и Република Албания. Така парламентът застана зад приетата вчера от правителството Рамкова позиция.

В декларацията НС призовава официалните представители на Република Северна Македония да прилагат ефективно, без забавяне и на добра воля Договора за приятелство, добросъседство и сътрудничество от 2017 г.

Българският парламент се обръща и към официалните власти в Албания да гарантират в максимална степен правото на българското национално малцинство да изучава, без поставяне на административни пречки, книжовния български език като майчин в регионите, традиционно населявани от българи като Голо Бърдо, Гора, Преспа, Корча, Кукъс, Елбасан, Поградец и навсякъде на територията на Албания, където има българско малцинство.