Дълга присъда за екстремизъм очаква Навални

Русия
13:06 - 19 Юни 2023
2352
Дълга присъда за екстремизъм очаква Навални

Осъденият в затвора опозиционен лидер Алексей Навални се изправи пред руски съд в понеделник, за да се защити срещу нови обвинения в екстремизъм, които могат да удължат срока му на затвор с десетилетия, предава Ройтерс.

Изслушването се проведе в наказателната колония ИК-6 в Мелехово, на около 235 км (145 мили) източно от Москва, където Навални вече излежава присъди от общо 11-1/2 години.

Поддръжниците му обвиняват руските власти, че се опитват да го пречупят в затвора, за да заглушат критиките му към президента Владимир Путин, нещо, което Кремъл отрича. Журналистите не бяха допуснати в съдебната зала, но успяха да проследят процеса чрез видеовръзка от стая наблизо, с едва разбираем звук.

Навални, изглеждащ слаб с подстригана коса и облечен в черна затворническа униформа, можеше да бъде видян седнал на бюро, прелиствайки документи и разговаряйки за кратко с един от адвокатите си.

След това той стана и говори около три минути, оспорвайки авторитета на съдията. "Вярвам, че като се имат предвид настоящите обстоятелства и наказателното право, трябва да се оттеглите", каза той.

Вписване в съдебния протокол миналия месец показа, че новите обвинения са свързани с шест различни члена от руския наказателен кодекс, включително подбуждане и финансиране на екстремистка дейност и създаване на екстремистка организация.

Русия забрани организирането на предизборната кампания на Навални като част от репресиите срещу несъгласието, които започнаха много преди конфликта в Украйна и се засилиха през близо 16 месеца от началото му. Миналата седмица един от лидерите на неговата регионална кампания беше осъден на 7-1/2 години затвор.

В туит, публикуван в акаунта му от негови поддръжници миналия месец, Навални отговори с типична ирония на новите обвинения.

"Е, Алексей, сега си в голяма беда... Главната прокуратура официално ми предостави 3828 страници, описващи всички престъпления, които съм извършил, докато вече бях в затвора."

Той каза, че не му е било позволено да прочете материала, за да разбере в какво точно е обвинен, защото отново е в карцера и му е позволено само чаша и една книга.

46-годишният Навални спечели възхищението на разнопосочната опозиция с това, че се завърна доброволно в Русия през 2021 г. от Германия, където беше лекуван за това, което западните лабораторни тестове показаха, че е опит да бъде отровен с нервнопаралитично вещество от съветската епоха.

Кремъл отрече да се е опитвал да го убие и заяви, че няма доказателства, че е бил отровен с такъв токсин.

Не беше ясно за кои конкретни действия или инциденти се отнасяха новите обвинения.

Единият е свързан с "реабилитация на нацизма" - възможна препратка към декларациите на Навални за подкрепа на Украйна, чието правителство Русия обвинява, че въплъщава нацистка идеология. Украйна и нейните западни съюзници отхвърлят това обвинение като неоснователно.

През април следователите официално свързаха поддръжниците на Навални с убийството на Владлен Татарски, популярен военен блогър и поддръжник на руската военна кампания в Украйна, който беше убит от бомба в Санкт Петербург.

Националният комитет за борба с тероризма на Русия заяви, че украинското разузнаване е организирало атентата с помощта на поддръжници на Навални.

Това изглежда беше препратка към факта, че заподозрян, арестуван за убийството, се е регистрирал за участие в схема за гласуване срещу Кремъл, насърчавана от движението на Навални.

Съюзниците на Навални отрекоха всякаква връзка с убийството. Украйна го приписа на "вътрешен тероризъм".