Данаил Кирилов става правосъден министър

Номинацията дойде лично от премиера Бойко Борисов

Политика
09:07 - 04 Април 2019
1916
Данаил Кирилов става правосъден министър

За правосъден министър предлагам Данаил Кирилов. Това оповести премиерът Бойко Борисов от централата на ГЕРБ тази сутрин при среща с „Обединени земеделци“ . Управляващата партия и формацията на Петя Ставрева подписаха споразумение за подкрепа на кандидатите от листата на ГЕРБ за членове на Европейския парламент.

„Първата задача, която поставям на Данаил Кирилов - и общинските съветници трябва да се включат в антикорупционния закон.Това, което проучих и видях - в понеделник бяхме при тютюнопроизводителите, във вторник в Долна Митролополия. В ГЕРБ сме създали стандарт, когато има скандал, се подава оставка. Същото бих препоръчал на хората, замесени в тези скандали. Аршинът трябва да бъде еднакъв за всички - и във КОНПИ, и във ВКС. Или незабавна оставка, или дълъг отпуск, докато не минат проверките, пише „24 часа”.

„Имена не споменавам, защото са прекалено чувствителни всички”, обясни премиерът.

„Следваме механизма за сътрудничество и оценка, продължаваме по мерките, които са разписани в доклада и както сме ги уточнили с екипа от Главна дирекция "Правосъдие”, коментира Данаил Кирилов, минути след номинацията му за правосъден министър.  „Ако се твърди, че има престъпление, то трябва компетентен орган да разследва”, добави той.

Кирилов отказа да коментира скандалите по „Апартаментгейт“, но добави, че още не е приел тази работа. Само преди дни юристът бе категоричен, че няма как да поеме поста на Цецка Цачева, овакантен след скандала с евтините апартаменти.

Данаил Кирилов завършва право в Софийския университет. „Станах член на БСП през 1997 г., във времената, когато всички бяха станали сини“, споделя той пред в. „Стандарт“ през 2007 г. През 1998 г. тогава 28-годишният юрист поема защитата на бившия премиер Жан Виденов по делото, заведено от банкера Атанас Тилев. Източник, близък до правителството на Виденов, разказва, че връзката между бившия премиер и младия адвокат е станала през депутата от БСП от Великото народно събрание Пламен Вълканов, с когото той работел, а и двамата били от Димитровград.

Народен представител в 42-то Народно събрание. Областен управител на Област София от август 2009 до май 2013 година.

Към момента Данаил Кирилов е председател на правната комисия в парламента.