Данаилов: Можем да плащаме газа в рубли, но рискът е огромен

Актуални новини
11:29 - 23 Май 2022
1687
Данаилов: Можем да плащаме газа в рубли, но рискът е огромен

"Руската страна измени условията спрямо първоначално предложените, които ние не приехме. Остава много важен въпросът за валутнокурсовия риск, който е огромен, и кога се счита сделката за изпълнена". Това обяви зам.-министърът на енергетиката Пламен Данаилов. В сряда в България се събира работната група, която да изработи механизъм за общи покупки на газ от целия ЕС.

"От ден едно е имало възможност да направи постъпки за плащане в рубли за руски доставки, но рисковете са много големи. Едно евро се разменяше за около 130 рубли, в момента се разменя за около 60-ина рубли. Не е ясно каква ще бъде крайната цена. Защо ние нямаме отговор на този въпрос, а някои други страни имат, е въпрос, който ЕК трябва да изследва. Цената на рублата в рамките на два месеца се е повишила повече от два пъти", обясни  Пламен Данаилов.

Той изтъкна, че в момента цената на тръбния газ е доста висока, докато по същото време миналата година е била 4 пъти по-ниска. Котировката в момента е близо 90 евро за мегават.

В началото на юни се очаква да пристигнат двата танкера от САЩ с втечнен газ. След това се очаква да заработи газовата връзка с Гърция, която е една от най-големите алтернативи за страната ни. Работи се и по интерконекторна връзка с Турция, стана ясно от думите на зам.-министъра на енергетиката.

"Проблем би възникнал евентуално след октомври, ако няма осигурени регулярни доставки. Водят се разговори с всички най-големи компании за доставка на природен газ, предстои да бъдат финализирани. Уверен съм, че няма да има прекъсвания", подчерта Данаилов.

Той очаква през септември към нашата страна да потече азерски газ в пълния му обем. Цената на азерския газ се образува по различна формула. Засега е по-ниска, което обаче не означава, че ще се запази такава.

"Като битови потребители ползваме най-евтиния ток в цяла Европа. Компенсациите от октомври до април за намаляване на високите цени за енергийните ресурси са малко над 3 млрд. лева. Продължават компенсациите за май и юни", обясни той.

След това на бизнеса ще му бъдат предложени дългосрочни договори, които да не може да бъдат прекратявани лесно.

Топлофикациите в страната поискаха значително увеличение на цената на парното. Според зам.-министър Данаилов няма да има шоково увеличение на цената за потребителите. Поскъпване обаче все пак ще има.

България ще наложи вето върху петролното ембарго срещу Русия, ако ЕК не допусне изключение за страната ни, увери зам.-министърът на енергетиката.

"Не може толкова лесно да бъде заменен един петрол с друг, защото това ще намали  коефициента на полезно действие на централата и ще доведе до поскъпване на горивото. Поискали сме да продължим да се снабдяваме с руски петрол до 2023 г.", заяви Данаилов.