Дънчила плаши президента Йоханис с отстраняване

Премиерът заяви, че е отговорен човек и я е грижа какво се случва в страната

Свят
12:17 - 21 Октомври 2019
989
Дънчила плаши президента Йоханис с отстраняване

И.д. премиерът на Румъния Виорика Дънчила заяви, че има предвид възможността за отстраняване от длъжност на президента Клаус Йоханис заради неспазване на конституцията, съобщава в. "Гъндул". Дънчила, която е конкурент на Йоханис в президентските избори през ноември, каза, че ще обсъди този въпрос с ръководството на нейната Социалдемократическа партия.

"Разполагаме с този инструмент. Ще го обсъдя с моите колеги. Имаме предвид вариант за отстраняване на президента, защото не може да искаш всеки гражданин да спазва конституцията, а онзи, който трябва да бъде пример за останалите, да нарушава основния закон", коментира снощи Виорика Дънчила пред телевизия Антена 3.

По думите й Йоханис заслужава да бъде отстранен от поста "в следващия миг". Дънчила каза обаче, че е отговорен човек и я е грижа какво се случва в страната. "Ако наред с нестабилността, предизвикана от вота на недоверие за падане на това правителство, излезем и с инициатива за суспендиране на президента, се страхувам, че ще хвърлим страната в още по-голям хаос", заяви тя, цитирана от в. "Ромъния либера".

По-рано през деня Дънчила критикува Йоханис на страницата си във Фейсбук. Тя обвини него и партиите, които са свалили правителството й, че са хвърлили Румъния в хаос. Според Дънчила опозицията няма решение за изход от политическата криза, предаде БТА.

В. "Адевърул" цитира още Дънчила да казва, че народните представители от СДП няма да присъстват в пленарна зала, когато се гласува новото правителство, начело с лидера на Национално-либералната партия Лудовик Орбан. Дънчила предупреди, че ако някой социалдемократ отиде на парламентарното заседание, ще бъде изключен от СДП. И.д. премиерът каза, че онези, които искат да поемат властта, имат сега задължението да осигурят кворум в пленарна зала, пише "Адевърул".