Дънчила се оттегля от лидерския пост в СДП

Румънката хвърля оставка след провала си на президентския вот

Новини
20:33 - 25 Ноември 2019
1616
Дънчила се оттегля от лидерския пост в СДП

Виорика Дънчила е приела да се оттегли от лидерския пост в Социалдемократическата партия (СДП), след като не успя да победи Клаус Йоханис на втория тур от президентските избори в Румъния вчера, съобщава в. "Адевърул", като се позовава на политически източници.

Редица лидери на организации в СДП са поискали днес Дънчила да подаде оставка като председател на партията. Според политически източници на в. "Адевърул", след като е видяла, че е загубила партийната подкрепа, Дънчила се е съгласила да се оттегли.

Агенция Медиафакс допълва, че това ще стане официално на заседание на ръководството на партията утре вечерта.

Според източниците ръководството на СДП ще бъде поето временно от председателя на долната камара на парламента Марчел Чолаку. Дънчила следва да поеме организацията на СДП в нейния роден окръг Телеорман, както и координационни функции в женската организация на СДП.

Бившият премиер Виорика Дънчила, чието правителство бе свалено с вот на недоверие миналия месец, получи 34,12 процента от гласовете на вчерашния втори тур на президентските избори. Клаус Йоханис, подкрепен от Национално-либералната партия, бе преизбран с 65,88 на сто, според частични официални резултати.