Данчо Катаджията смени килията с домашен арест

До десет дни ще станат ясни резултатите от вътрешната проверка по случая

Новини
16:52 - 21 Февруари 2020
1780
Данчо Катаджията смени килията с домашен арест

Окръжният съд в Ловеч освободи от ареста служителя на Пътната полиция в Ловеч Йордан Петков, който беше арестуван миналия петък, 14 февруари с прокурорско постановление заради извършени, според обвинението, тежки престъпления, съобщи БТА.

Мярката за неотклонение задържане под стража, наложена на първа инстанция, беше заменена с "домашен арест".

Известният като Данчо Катаджията е обвинен за извършени от него документни престъпления и принуда чрез злоупотреба с власт.
Днес в съдебната зала от защитата на Петков внесоха документи, удостоверяващи положителна характеристика на полицая и гражданска подписка 62 листа в негова защита.

Обвиняемият се разплака в залата и каза, че получава паник атаки и не се чувства добре психически сред хора, които сам е вкарал зад решетките. Петков помоли за измяна или цялостна отмяна на мярката.
Съдът уважи жалбата му срещу най-тежката мярка за задържане с мотива, че няма достатъчно обосновани предположения той да се укрие, извърши друго престъпление или да повлияе на свидетели по делого.

След като беше освободен от ареста Петков отказа да коментира, а адвокатът му Станислава Каракушева посочи, че не е напълно удовлетворена, тъй като счита, че и тази мярка за неотклонение е прекомерно тежка, но все пак жалбата й е уважена.

Окръжният прокурор Валентин Вълков поясни на брифинг след делото, че разследването срещу Йордан Петков продължава и срещу него се очаква да бъдат повдигнати още обвинения.

"Тези са в резултат на първоначалните доказателства, които бяха събрани", каза Вълков.

Директорът на ОДМВР - Ловеч Милен Маринов допълни, че Данчо Катаджията ще бъде уволнен дисциплинарно. Предложението за отстраняването му от работа ще бъде изпратено още днес до министъра на вътрешните работи.

Маринов допълни, че до десет дни ще станат ясни резултатите от вътрешната проверка по случая.