Дания удари САЩ – разреши „Северен поток -2”

Решението е победа за Русия и Германия, които твърдо подкрепят проекта

Свят
16:04 - 30 Октомври 2019
1798
Дания удари САЩ – разреши „Северен поток -2”

Дания нанесе удар на САЩ. Копенхаген позволи енергийния проект "Северен поток - 2" в Балтийско море, съобщават АП и руски медии. Така Русия директно ще доставя газ до територията на Германия.

Решението на Датската енергийна агенция да одобри маршрута на газопровода е удар върху опитите на администрацията на президента на САЩ Доналд Тръмп да блокира енергийния проект. От друга страна решението на датската агенция е победа за Русия и Германия, които твърдо подкрепят проекта.

Планираният балтийски газопровод ще транспортира природен газ 1200 километра от Русия до Европа. Според САЩ и някои европейски държави тръбата може да увеличи зависимостта на Европа от Русия като доставчик на енергия.

Компанията Nord Stream 2 AG получи разрешение за строителство на газопровода през континенталния шелф на Дания, се казва в съобщение на Датската енергийна агенция.

Агенцията пояснява, че в съответствие с Конвенцията на ООН по морското право и закона за континенталния шелф Дания е задължена да издаде разрешение за строителство на транзитен тръбопровод при условие, че се спазват изискванията за защита на околната среда. Властите си запазват правото да посочат маршрута на тръбопровода.

Пояснява се, че тръбопроводът ще преминава югоизточно от остров Борнхолм и така датският участък на "Северен поток - 2" ще е 147 километра.

От Nord Stream 2 AG обявиха, че са доволни от решението на датските власти и ще работят конструктивно с тях.

Строителството на "Северен поток -2" през акваторията на Германия и Финландия е завършено. Дания беше последната страна от ЕС, която трябваше да реши.

Проектът "Северен поток-2" включва строителството на тръбопровод с общ капацитет от 55 млрд. кубически метра газ годишно. Очаква се той да бъде завършен още през тази година. Газопроводът ще преминава през териториалните води или изключителните икономически зони на Русия, Финландия, Швеция, Дания и Германия.