ДАНС: Агенцията не прави политически оценки на парламента, правителството или президента

Топ
10:16 - 13 Септември 2023
1752
ДАНС: Агенцията не прави политически оценки на парламента, правителството или президента

ДАНС излезе с позиция във връзка с изявления в медиите, съдържащи според агенцията неверни твърдения, че спецслужбата е изразявала становища по политически въпроси.

"Първо, ръководството и служителите на ДАНС изпълняват коректно възложените им от държавните власти задължения, като се придържат стриктно към законите на Република България и ангажиментите, произтичащи от членството на страната ни в ЕС и НАТО. ДАНС не прави оценки на политически решения на парламента, правителството или на държавния глава", заявиха от агенцията.

"Второ, предложението на ЕС относно премахването на препятствията пред РС Македония за започване на преговори за членство, известно още като „френското предложение", не противоречи на интересите и не застрашава сигурността на Република България и е одобрено от всички български власти.

Твърденията, че ДАНС има отношение към политическия процес, довел до формулирането на това предложение, а още повече, че Агенцията е имала критична позиция по този въпрос, са спекулации, които не отговарят на истината", се казва в позицията на спецслужбата.