Даряваме още ваксини срещу COVID-19 на Бутан и Северна Македония

Всички разходи за доставките се поемат от съответните държави

Новини
14:06 - 18 Август 2021
2657
Даряваме още ваксини срещу COVID-19 на Бутан и Северна Македония

Министерският съвет прие проект на тристранно споразумение за дарение на ваксини срещу COVID-19. То е между България, Северна Македония и Пфайзер-Бионтех.

Приет е и проект на Двустранно споразумение за дарение на ваксини на "Пфайзер" между нашата страна и Северна Македония, като основа за водене на преговори.

Предвижда се дарение на 51 480 дози от ваксината Comirnaty, като всички разходи за доставката ще бъдат поети от Северна Македония.

Правителството прие и Решение за предложение до Народното събрание за ратифициране на Тристранно споразумение за дарение на ваксини на "АстраЗенека" между България, Кралство Бутан и "АстраЗенека", както и Двустранно споразумение за дарение на ваксини на "АстраЗенека" между България и Кралство Бутан.

Предвижда се дарение на 172 500 дози ваксина Vaxzervria, като всички разходи за доставката да бъдат поети от Кралство Бутан.

Припомняме, към момента интересът към ваксинацията срещу коронавирус в страната остава нисък, въпреки че по думи на медиците се "къпем в море от ваксини". По тази причина и поради изтичащия срок на годност на голяма част от препаратите страната ни вече се видя принудена да дари десетки хиляди дози на други държави.

В края на май България дари 50 000 дози ваксина срещу COVID-19 на Северна Македония, а през юли направихме дарение от 172 500 дози ваксини и за Бутан.

По-рано днес стана ясно и че Норвегия иска да купи от страната ни 100 000 дози "Модерна".