Държавата дари имоти за 10 млн. лв. на Приморско

Кметът Иван Гайков няма да лее бетон върху терена на МВР, ще изгражда нов парк и открита сцена за културен туризъм

Ексклузивно
10:47 - 17 Май 2024
12706
Държавата дари имоти за 10 млн. лв. на Приморско

Държавата дари на Приморско апетитни терени с обща площ от над 14 декара в най-хубавата част на морското курортно градче – на носа на полуострова, където се свързват основните улици „Ропотамо“, „Трети март“ и „Черно море“.

С решение на Министерски съвет от 15 май община Приморско получава терените, които от далечната 1960 г. бяха собственост на МВР и „простосмъртните“ не можеха да припарят до тях – местността Боруна беше използвана за гранична застава и за почивен дом на Министерски съвет, а ограничителна бариера и денонощна въоръжена охрана пазеха властниците.

През последните 20 години бяха правени многократни опити апетитните имоти с панорамна гледка към Черно море да бъдат върнати на община Приморско, но все нещо и някой спъваше процедурата. По пазарни цени стойността на дарените от МВР парцели в полза на Приморско надхвърля 10 милиона лева.

През последните месеци кметът на курортното градче Иван Гайков и вътрешния министър Калин Стоянов успяха да задвижат колелата на тромавата държавна машина и със съдействието на Министерството на регионалното развитие и благоустройство, областния управител на Бургас Мария Нейкова и Министерски съвет терените вече са прехвърлени безвъзмездно от МВР на Община Приморско.

Кметът Иван Гайков няма да лее бетон и да застроява красивата местност Боруна, а още тази есен, след приключването на активния туристически сезон, ще стартира изграждането на стилен градски парк с алеи за озеленяване, зони за спорт, фитнес съоръжения, детски площадки и нова открита сцена за културни събития. Върху част от дарените терени общината ще изгради и зона за свободно паркиране.

Кметът на Приморско Иван Гайков се снима с учениците от града върху терена в местността Боруна, който беше прехвърлен безвъзмездно на общината с решение на Министерски съвет.

„Това е сред най-значимите събития за развитието на Приморско като туристическа дестинация. Уверен съм, че решението ще даде мощен тласък в развитието на нашата община като предпочитано място за отдих и почивка на милиони туристи“, коментира във Фейсбук страницата на Община Приморско кметът Иван Гайков.

Енергичият градоначалник тотално преобрази облика на Приморско, откакто встъпи в длъжност миналата есен. През последните 8 месеца в китното курортно градче на юг от Бургас бяха основно ремонтирани ключови улици и пътни артерии, изгради се нова крайбрежна алея до Южния плаж, а местната църква се сдоби с нов покрив, цветна градина и ангажимент за изграждане на уютен градски площад пред дверите на храма Господен.

Кметът на Приморско Иван Гайков с ударни темпове облагородява морското градче.

Подходите и към двата плажа на Приморско също са с нов облик, а храстовата растителност, скриваща от десетилетия вливащата се в Южния плаж река Дяволска, вече е напълно премахната и разкрива цялата прелест на природата. Неотдавна Приморско представи и първото туристическо лого на града на престижното изложение за кемпери и еко туризъм Explore The World 2024 в Бургас.