Държавата дава 18 милиона лева за театри и опери във финансов колапс

Министерство на културата не може да се грижи за паметниците, които са общинска собственост, каза проф. Минеков

Култура
14:50 - 09 Ноември 2022 (обновена)
2262
Държавата дава 18 милиона лева за театри и опери във финансов колапс

Правителството осигури днес 18 милиона лева по бюджета на Министерството на културата, с които ще бъдат подпомогнати 51 държавни културни института в сферата на сценичните изкуства - театри, опери, музикални театри, които бяха поставени в критична финансова ситуация. Средствата се предоставят с цел преодоляване на последиците от извънредната епидемична обстановка, заради която държавните културни институти бяха поставени в критична ситуация, съобщи министърът на културата Велислав Минеков след редовното заседание на кабинета.

С отпуснатото финансиране ще се осигурят възнагражденията на служителите и дължимите осигуровки в периода от септември до декември 2022 г., посочи Минеков и изказа благодарност към премиера и министъра на финансите Росица Велкова. Той уточни, че днес е прието постановление на Министерския съвет за възстановяване на средства по бюджета на Министерството на културата за 2022 г., както и друго постановление за одобряване на допълнителни разходи по бюджета на министерството за 2022 г.

Със средствата ще се осигурят възнагражденията и дължимите осигуровки на служителите, работещи в тях за периода от септември до декември 2022 г. Всички тези институти бяха обречени и постепенно трябваше да започнат затваряне на врати до края на месеца, коментира министърът.

Той каза, че "мизерията в културните институти води до напускане на служители, ние сме пълни със свободни щатни бройки".

Като най-потърпевша сфера той определи музейното дело, в чиито културни институти от началото на годината са напуснали над 100 души. Минеков каза, че научни работници вземат средна заплата от 850 лв., съответно преминават в сферата на образованието, където заплащането е два пъти по-добро.

Намерих министерството в критично състояние по отношение на бюджета, каза министър Минеков, попитан поддържа ли министерството паметниците в страната като Мемориалния паметник на трите поколения в Перущица, пред който певицата Рут Колева си направи фотосесия.

Минеков каза, че поддръжката на паметника е ангажимент на община Перущица, но ако министерството се ангажира, то трябва да е не само към този паметник. "Това не е единственият паметник в подобно състояние. Това са огромен брой паметници, които нямат отношение към министерството и са общинска собственост. Със средствата, с които разполагаме, това е невъзможно", коментира Минеков.

Той каза, че на 3 август, влизайки в министерството, е поискал бюджетна справка. В капиталовите разходи вместо 90 млн. лева, бяха заделени само 55 млн., от които разходвани са нула процента, съобщи той. "Такова нещо не се е случвало в историята на министерството", коментира Минеков.

По думите му има опасност тези 55 млн.лв. да бъдат загубени за министерството, като се върнат в държавния бюджет, тъй като са неусвоени. Това е тежък удар по отношение на бюджета на министерството, коментира Минеков. Той информира, че продължава с настояване за покачване на бюджета на министерството. "Представете си при неразходвани близо 60 млн. лв. в каква ситуация се намирам с желанието ми за покачване на бюджета", каза той.