Държавата получи "Среден" 3.31 за грижи за децата

Докладът включва мнението на над 460 малчугани, млади хора, родители и професионалисти

Актуални новини
16:58 - 23 Април 2019
1513
Държавата получи "Среден" 3.31 за грижи за децата

„Среден” 3.31 за грижи за децата получи държавата от Националната мрежа за деца в годишния си тематичен доклад. Това е най-високата оценка от осем години насам, заявиха от организацията. През 2018 година държавата получи най-ниската оценка от момента на изготвяне на доклада - Среден 2,88.

"Въпреки възходящия резултат, общата оценка е все пак "Среден" и напредъкът е незадоволителен, което в много голяма степен се дължи на некоординираните усилия на институциите и работата на парче, що се касае до политиките за децата и семействата".

Това коментира Георги Богданов, изпълнителен директор на Национална мрежа за децата. По думите му, през 2018 г. по-голямата част от реализираните промени са станали под натиска на родителски организации и на структури на гражданското общество. „Затова в "Бележник 2019" извеждаме като водеща тема ситуацията с гарантирането на правата на децата с увреждания", допълни Богданов.

Осмото по ред издание на годишния доклад "Бележник 2019: Какъв е средният успех на държавата в грижата за децата?" беше представено в София и в още седем града в страната.

Докладът се изработва от Национална мрежа за децата - обединение на 152 граждански организации от цялата страна, които работят за и с деца и семейства. Той прави преглед на основните политики, насочени към благосъстоянието на децата в България. Автори са 30 експерти, които ежедневно са на терен и работят директно с деца и семейства в цяла България.

За трета поредна година докладът включва и мнението на над 460 деца, млади хора, родители и професионалисти.

Целта е да се разбере какъв е животът на децата, на техните родители и как се справят професионалистите, чиято роля е да ги подкрепят - учители, здравни и социални работници и др. Така, заедно с експертната гледна точка, се показват и впечатленията, нагласите и очакванията на обикновените хора.

Гарантирането на детските права е представено в 8 ключови теми:

1. Благосъстояние на децата

2. Закрила от всички форми на насилие

3. Ранно детско развитие

4. Детско здраве

5. Образование

6. Семейна среда и алтернативни грижи

7. Правосъдие за деца

8. Детско участие

По време на събитието бе показано и видео с мнението на деца от младежка мрежа "Мегафон". Специални послания към министрите, записани в истински "Ученически книжки" и попълнени от децата, ще бъдат връчени на съответните министри.