Държавният секретар на САЩ води в Украйна стар враг на Русия

Коментар
14:29 - 05 Май 2021
6572
Държавният секретар на САЩ води в Украйна стар враг на Русия

Коментар на Матю Лий от Асошиейтед прес 

При пътуването си до Украйна тази седмица държавният секретар Антъни Блинкън ще донесе решително послание за борба с корупцията и силна американска подкрепа за отговора на страната срещу руската агресия. Той също така ще доведе със себе си познато лице в съперничеството между Вашингтон и Москва за бившата съветска република, а именно Виктория Нюланд.

Еднодневното посещение има за цел да покаже продължаващия ангажимент на Америка към Украйна, която се бори да противодейства срещу руската подкрепа за сепаратистите и струпването на войски по източната й граница, а също така да окаже натиск върху Киев във връзка с корупцията. То идва в момент на засилено напрежение между САЩ и Русия не само заради Украйна, но и заради критиките на САЩ към Русия във връзка с човешките права, хакерските атаки и намесата в избори. Двете страни наскоро разпоредиха реципрочни експулсирания на дипломати.

Но наред с тези важни въпроси, самото присъствие в Киев на Нюланд, която сега е третият по ранг служител на Държавния департамент, вероятно ще раздразни Русия. Нюланд, която е привърженик на твърдия подход към Русия, е заклеймявана от Кремъл и беше главна мишена на нападките на Москва към САЩ по време на революцията в Украйна през 2013-2014 г. и анексирането на Крим от Русия, когато служеше като помощник държавен секретар за Европа при управлението на Обама.

Блинкън каза в понеделник в Лондон, че ще използва посещението, за да покаже "нашата непоколебима подкрепа за независимостта, суверенитета и териториалната цялост на Украйна". Други служители казват, че той също така ще настоява за институционална реформа и мерки за борба с корупцията. "Има да се върши доста сериозна работа, за да се осигури по-светло бъдеще за всички украинци", каза миналата седмица главният дипломат на САЩ за Европа Филип Рикър.

Но пътуването на Блинкън също така идва след свързана с Украйна акция на ФБР срещу Руди Джулиани - личния адвокат на бившия президент Доналд Тръмп, и отново повдигнати въпроси за отношенията на правителството на Тръмп с Украйна, което доведе до уволнението на американския посланик в Украйна Мари Йованович и положи основата за нападките на Републиканската партия срещу президента Джо Байдън.

Битката между Изтока и Запада за влияние и позиции в Украйна е повтаряща се тема след разпадането на Съветския съюз, а застъпването на Нюланд за реформаторски настроени, прозападни украински политици предизвиква гнева на Кремъл.

Нюланд - професионален дипломат, оттеглил се от външнополитическата служба, вместо да служи в правителството на Тръмп, си навлече неприязънта на Москва и обвинения във вмешателство заради това, че се появи на опозиционна демонстрация на Майдана в Киев по време на въстанието, което в крайна сметка доведе до свалянето от власт на украинския проруски лидер Виктор Янукович.

Но дори когато беше говорителка на Държавния департамент при държавния секретар Хилари Клинтън, Нюланд, известна с прякора "Тория", често беше трън в очите на Москва, като редовно порицаваше Русия за нейните политики. Това накара руския външен министър Сергей Лавров да направи коментар по повод нейното оттегляне от позицията на говорител, след като през 2013 г. Джон Кери пое поста на първи дипломат при президента Барак Обама.

"При първото ми пътуване, след като Тория напусна длъжността на говорител, външният министър Сергей Лавров погледна моя персонал и ми каза: "Джон, виждам, че най-сетне си уволнил онази Тория Нюланд", заяви Кери по време на церемонията по встъпването й в длъжност като помощник държавен секретар за Европа, предизвиквайки смях сред присъстващите. "А аз доволно го погледнах и казах: "Не, повиших я."

После дойде скандалният телефонен разговор, запис от който изтече в руските информационни агенции. В него Нюланд осмиваше колебливостта на Европейския съюз в стремежа да посредничи за уреждане на украинската криза. "Майната му на ЕС", каза Нюланд в разговора с тогавашния американски посланик в Украйна Джефри Паят.

Изтеклият разговора бързо се разпространи в интернет, а огласяването му до голяма степен се разглеждаше като руски опит за предизвикване на раздор между САЩ и европейските им партньори по повод Украйна. Но въпреки че това предизвика медийно вълнение, САЩ и Европа продължиха като цяло да бъдат единнни в своите позиции, Русия намери нова мишена за своята враждебност в лицето на Джен Саки, която наследи Нюланд като говорител и сега е прессекретар на Байдън, а Нюланд остана на поста си до избирането на Тръмп през 2016 г.

Сега, след четиригодишно отсъствие и осем години след като Кери подразни Лавров за издигането на Нюланд в йерархията, тя отново е повишена, заемайки поста първи заместник държавен секретар по политическите въпроси - длъжност, на която ще има значително влияние върху политическите решения за Европа и други региони.

(БТА)