Дават близо 200 милиона лева за модернизация на пехотата

99 отиват за ремонт на танковете, 60 - за БТР-и и 35 - за радиостанции

Политика
13:12 - 16 Февруари 2022
2258
Дават близо 200 милиона лева за модернизация на пехотата

Три проекта на обща стойност 194 милиона лева, свързани с модернизацията на Въоръжените сили, одобри правителството на заседанието си, съобщи говорителката на кабинета Лена Бориславова.

Парите са от заложените в проектобюджета за 2022 г., подчерта тя. 

99 милиона лева се дават за продължаване на модернизацията на танковете Т-72, започната от третото правителство на Бойко Борисов. При нея танковете минават основен ремонт и им се монтират модерни израелски технологии.

Този проект започна през 2020 г. и предвиждаше модернизацията на 44 танка за 72 милиона лева. Бориславова не съобщи колко танка ще бъдат ремонтирани и модернизирани с новия бюджет. Т-72 е основен боен танк на българската армия и засега военните не възнамеряват да го сменят. Проектът се изпълнява от държавната фирма ТЕРЕМ, а като доставчик и подизпълнител на модерните технологии е наета израелската компания "Елбит", припомня "24 часа". 

35,5 милиона лева пък ще бъдат платени за купуването на модерни радиостанции и комуникационни модули за танковете Т-72, обяви още Бориславова. Като днес правителството е одобрило офертата за купуването на оборудването.

60 милиона лева пък ще бъдат платени за нови бронирани и високопроходими машини за специалните сили. И това е проект, започнат при предното редовно правителство през 2020 г.

Тогава поръчката бе възложена на базирания в Самоков частен производител "Самел-90" без конкурс и предвиждаше командосите да полуат 98 бронирани машини за 50 милиона лева. Дотук са им доставени 45 от машините. Не е ясно дали с новите 60 милиона лева ще бъде доплатена тази поръчка или ще се сключи сделка за още техника.