ДБ искат ваучери за култура за младите (НА ЖИВО)

Партиите съгласни, че поне 1% от БВП трябва да се отдели за културата

Култура
16:59 - 25 Ноември 2021
4089
ДБ искат ваучери за култура за младите (НА ЖИВО)

"Културата е най-важният сектор. Нация без култура изчезва." Това каза в началото на дискусията в сектор "Култура" лидерът на Продължаваме промяната Кирил Петков, който води преговорите за съставяне на правителство с БСП, ИТН и ДБ.

Нов закон за статута на артиста и твореца, включващ достойно заплащане, социална защита и справедлива пенсия, поиска в началото на разговорите музикантът Васил Гюров, който е експерт от Демократична България. Той настоя и за преобразуване на Закона за меценатството, за ревизия на Закона за радиото и телевизията и за увеличяване на 1,5% от БВП за култура.

В началото на дискусията стана ясно, че всички партии подкрепят искането на творческите съюзи минимум 1% от БВП да бъде отделен за култура.

Васил Гюров предупреди, че чисто пазарни механизми са неприложими за културата и образованието.

Още като министър на икономиката Кирил Петков заяви, че културата може да бъде самоиздържаща се, ако моделът е направен по смислен начин. Това предизвика острата реакция на творците, които заявиха, че държавата не може да изостави културата.

От Демократична България настояха да се дадат ваучери за култура, които да стимулират младите да посещават културни мероприятия.