ДБ поканиха Христо Грозев на изслушване в парламента

Разследващият журналист може да се включи с видеоконферентна връзка

Новини
17:12 - 04 Януари 2023
1426
ДБ поканиха Христо Грозев на изслушване в парламента

Обявеният за издирване от Русия българин Христо Грозев, разследващ журналист от "Белингкат", днес следобед е получил покана да бъде изслушан от парламентарната комисия за контрол над службите. Това каза самият Грозев пред "Сега". Поканата е за утре, 5 януари, когато комисията ще проведе редовно заседание.

Припомняме, че депутатите от „Демократична България“ Ивайло Мирчев и Атанас Атанасов поискаха разследващият журналист Христо Грозев да бъде изслушан от парламентарната комисия за контрол над спецслужбите. Това съобщават от партията и уточняват, че вече е изпратено писмо до председателя на комисията Даниел Митов. 

От ДБ искат Грозев да бъде изслушан чрез видеоконферентна връзка на 5 януари, четвъртък, в който ден от седмицата са обичайните заседания на комисията, а ако такова не е предвидено, за този ден да бъде насрочено извънредно заседание. 

Двамата народни представители настояват също така на това заседание да бъдат поканени служебният външен министър Николай Милков и представители на службите за сигурност, доколкото от съобщение до медиите на президентската администрация се казва, че са били предприети действия от страна на институциите, включително чрез сътрудничество с партньорските служби. 

Основанието за искане на изслушване на журналиста Христо Грозев е, че „обявяването на български гражданин за издирване от държава, спонсор на тероризма, съгласно резолюция на Европейския парламент, представлява заплаха за националната сигурност“, посочват Ивайло Мирчев и Атанас Атанасов в писмото си до Даниел Митов. 

Журналистът от разследващия сайт "Белингкат" Христо Грозев бе обявен за издирване от Русия. В съобщение на руското министерството на вътрешните работи се казва, че той е издирван за нарушаване на „член от Наказателния кодекс на Руската федерация“.

Руското МВР все още не е отговорило на българското защо точно се издирва Грозев. Това казаха за "Сега" от МВР. На 29 декември, след като беше привикана във Външно министерство, руската посланичка Елеонора Митрофанова препоръча МВР да си пита руските власти защо е търсен Грозев. МВР веднага обяви, че ще го направи. Явно обаче седмица не стига на Москва да отговори.