ДБ разпъна на кръст Цецка Бачкова, бойкотирала споразумението с ПП

Новини
15:09 - 10 Декември 2021
6938
ДБ разпъна на кръст Цецка Бачкова, бойкотирала споразумението с ПП

Зам.-председателката на ДСБ Цецка Бачкова, която е фаворитка на мнозина в партията за нов лидер, понесе пореден удар от своите. Изхвърлената от парламентарните листи лично от председателя Атанас Атанасов, сега пък си навлече гнева на съпартийци и от ДаБг, след като гласувала „въздържал се” за коалиционното споразумение с ПП, което трябва да бъде подписано днес. Някои я нарекоха неадекватна, други отбелязаха, че се прави на интересна, а трети направо я обвиниха, че бойкотирала коалицията. 

След масовите атаки какви са мотивите й да се опълчи срещу базовия документ, Бачкова получи куп обвинения, сред които и твърдението, че си прокарва пътечка към върха, като се застрахова - ако коалицията се провали, да се тупа в гърдите, че е била против, ако пък потръгне - да се измъкне с тезата, че всъщност е била "за". 

"Екстра, да се въздържаме и снишаваме, пък да видим откъде ще задуха вятърът", нападнаха я колеги. Други пък гневно отбелязаха: "Ако още няколко бяхме "въздържали се", на четвърти избори ли отиваме? И заключиха, че взривява отношенията в коалицията, с ПП и останалите, и то  точно когато най-после е постигнат някакъв консенсус. Антикомунистите обаче я подкрепиха, като обясниха, че реакцията й е нормална, щом се влиза в съюз с враг №1 на десните - БСП.

„Всички сме в шок от коалицията с БСП, довчера това беше немислимо”, припомниха хора от ДСБ.

Някои дори оцениха постъпката на Бачкова като „плаха”, защото не е посмяла да гласува с „против”. Разбира се, Бачева получи и подкрепа, че позицията й е достойна и за пореден път е доказала, че не върви с "Комсомола". "Тя дефакто се държи като опозиция на Атанасов, трябва да се аргументира", призоваха хора от ДСБ. 

След множеството нападки, самата Бачкова все пак отговори на профила си във фейсбук.

Още при гласуването на мандат за преговори моето становище беше, че Демократична България трябва да подкрепи правителство на ПП, БСП и ИТН, без да участва в него. Като най-малък партньор приемах това решение за най-градивно и в същото време даващо възможност за най-ефективен контрол върху така широко сглобената коалиция. След проведено допитване и взето решение за участие в управлението, предложих ДБ или поне ДСБ да изготви и представи пред обществото документ, с ясно формулирани цели на обединението в управлението, написа зам.-председателката на тъмносините.

ДБ и особено ДСБ дължи на своите избиратели ясна аргументация и тя не може да се изчерпва с общо формулирани послания нито с постове във властта, написа Бачкова.

Публично изразих мнението си, че в една толкова широка идеологически коалиция именно от нас се очаква да защитаваме десните политики и десните избиратели и да не позволим популизъм и отстъпване от принципите си. Такъв документ трябваше ясно да аргументира участието ни във властта, но и да дефинира ролята ни в управленската коалиция. Наличието му щеше да даде и на мен спокойствие и увереност да гласувам “за” коалиционното споразумение.

Приемам за сериозен риска без ясно позициониране на ДБ в коалицията ДСБ да загубим антикомунистическия и десния си облик и така да се окажем виновни за отстъплението от дясното пространство и оставянето му в ръцете на ГЕРБ.

Бачкова допълни, че отношенията в управленската коалиция трябва да са партньорски, но трябва да е категорично ясна и заявката, че в тях ДБ и ДСБ достойно, активно и смело ще защитават дясното и евроатлантическите ценности. Нямаме смислен отговор на притесненията на наши членове и симпатизанти защо се качваме в една лодка с БСП.

Бачкова призна и нещо много съществено: „Не на последно място няма да крия, че нямам доверие на БСП и ИТН. Иска ми се да имам доверие в ПП и съм готова да го дам в аванс, което не означава, че ще бъда безкритична. Искрено и от сърце се надявам да успеят и да не разочароват подкрепилите ги и гледащи към тях с огромна надежда българи.”, заключи нежното острие на ДСБ.