Деца дишат райски газ в Русе: Ще има ли наказани?

Самоличността на осемте момичета е установена

Крими
08:03 - 14 Септември 2023
2261
Деца дишат райски газ в Русе: Ще има ли наказани?

Установена е самоличността на осемте момичета, които бяха снимани да дишат балони с райски газ в Русе. Те са на възраст от 15 до 17 години и учат в различни учебни заведения, съобщиха от Окръжната прокуратура в града.

По закон за действията на младежите не се предвиждат наказания. „На практика, това не е криминално деяние. Законът предвижда единствено санкции за пълнолетни. Остава открит въпросът дали продажбата е укорима. Не е логично един пълнолетен да бъде наказуем за това, че продава на непълнолетни. И в следващия момент едно непълнолетно лице, което прави същото - за него да няма санкции по отношение на поведението му”, коментира зам.-окръжният прокурор на Русе Мирослав Маринов.

Наблюдаващият прокурор Радослав Градев обяви, че момичетата са закупили флакон с райски газ за 50 лв. Посредством Instagram са се свързали с непълнолетен – на 17 години. В него е открито доста голямо количество райски газ. „Намерени са 79 бутилки и още 15 кутии с патрони за пълнене”, посочи той. Като част от тази верига на продажба е установен и един пълнолетен.

„Законът, обявявайки такава продажба за незаконна, не предвижда реален механизъм, който да може да задейства предвидената санкция. Да дадем шанс на родителите най-после да говорят сериозно с децата си следва или не по този начин да употребяват такива вещества”, призова Маринов.