Деца освиркват Фандъкова заради местата в забавачките (СНИМКИ)

Десетки майки и татковци се събраха на протест пред "Московска" 33

Общество
10:15 - 01 Юни 2020 (обновена)
2819
Деца освиркват Фандъкова заради местата в забавачките (СНИМКИ)

Десетки родители се събраха навръх Деня на детето на протест пред Столичната община заради все по-задълбочаващия се проблем с дефицита на местата в забавачките. Близо 8000 софийски деца останаха без право да посещават ясла или градина следващата учебна година след двете основни класирания през май. 

Организаторите на събитието помолиха майките и татковците, присъединили се към протеста с хлапетата си, да носят свирки, за да се чуе още по-силно недоволството им спрямо управлението на кмета Йорданка Фандъкова на тази криза. Проблемът с недостига на места е от повече от 10 години и въпреки постоянните уверения на столичната управа, че се строят нови забавачки, всяка година едва между 40 и 50 на сто от малчуганите намират място в градините.

Останалите са принудени или да стоят вкъщи при баби и дядовци, а родителите без възможност да ползват помощ, се налага да работят изцяло за място в частните учреждения или да плащат на детегледачка. Някои деца дори на 4 и 5-годишна възраст остават извън системата, въпреки че според новите разпоредби задължителното предучилищно образование ще започва именно от "трета група".

Критериите за взимане на заветните точки за ясла и градина днес на протеста не се обсъждат, защото хронифицирането на проблема идва предимно от липсата на сграден фонд и персонал.

Протестиращите родители, включително на вече приети деца, са на мнение, че трябва да се потърси отговорност защо бивши ОДЗ-та днес са превърнати в сгради за общински нужди или са били продадени, за да станат частни детски центрове. В същото време новото строителство на забавачки не може да навакса непрекъснатото вдигане на жилищни кооперации и все по-засилена миграция към столицата. 

От септември започва да действа принципът за уседналост, който се очаква да даде резултати, но не е панацея, твърдят от протестиращото движение. И настояват да има субсидиране за онези семейства, чиито хлапета са останали некласирани, под формата на ваучери за посещение на частни градини и родителски кооперативи, в размер, който хазната дава за издръжката на 1 дете в държавните учреждения. 

Снимки: Агнес Методиева