Децата нямат проблем с COVID-19? Вижте историята на малкия Павел

Ексклузивно
13:59 - 23 Април 2021
13182
Децата нямат проблем с COVID-19? Вижте историята на малкия Павел

13 742 е броят на децата от 0 до 19 г., които, доказано с антигенен или PCR тест, са били инфектирании с коронавируса от началото на епидемията у нас. В пика на т.нар. трета вълна всяко денонощие има между 20 и 80 новозаразени малчугани, на всякаква възраст, а бебета и зрелостници нерядко стигат до интензивните отделения.

Митът как COVID-19 е напълно безобиден за всички хлапета обаче трябва да бъде развенчан, за което апелират от месеци и здравните експерти, и родителите, преминали през тежкото протичане на инфекцията. В същото време имунолозите настояват поне тийнейджърите над 16 г. да бъдат включени в Националния ваксинационен план така, както той изглежда в почти всички други членки на ЕС.

Ето как една българска майка се сблъска с диагнозата и как събра смелост да я разкаже публично, за да предотврати и спре продължаващото неглижиране на болестта с тежки последствия за децата. Мария Тодорова създаде и група във фейсбук за взаимопомощ на родители, чиито деца преживяват същия кошмар. 

Павел е на 10 г. Заболява на 24 март тази година. Предполага се, че е бил заразен и инфектиран асимптоматично, но развива тежките усложнения впоследствие. PCR, антигенните и серологичните му тестове са отрицателни, положителен е само антителният - близо месец след изписването му. 

Клиниката започва с повишена температура от нормални за дете граници от 37,9, но само за няколко часа достига почти до 40. Антипиретиците успяват да я свалят само до 38 градуса, при това при непрекъснатото им редуване. Детето видимо се влошава, което налага тридневни консултации със специалисти в областта на педиатрията, нефрологията, хирургията.

Следва и рентгенова снимка и назначаване на антибиотик. За няколко дни обаче Павел, въпреки че не е оставен без медикаментозно приложение, не проявява никакво продобрение и така на 27 март той и майка му се озовават пред спешния кабинет с висока температура и ситен, нерелефен, несърбящ обрив.

Въпросното проявление на COVID-19 се описва още от протоколите на уханските медици, които предупреждават през февруари 2020 г., че инфекцията при деца може да наподоби известния синдром "Кавазаки". Впоследствие става ясно, че етиологията е различна, макар симптомите да са доста сходни. 

Малко след като Павел се сдобива с обрива, започва и подуване на корема, като болката се усилва при ходене и натиск. Следва ехографски преглед, който установява подути лимфни възли в коремната област и се появяват съмнения за възпален апендикс.

В научната литература апендицитът е широко описван като възможно усложнение от вирусната инфекция, но в края на миналата година медици от Западна Европа разкриха, че при добро проследяване и третиране на пациентите, може да не се стигне до премахването му. Така се случва и при Павел, който запазва органа си, въпреки предполагаемото възпаление. 

Малкият герой вече е развил и пневмонията, типична за SARS-CoV-2, и се налага да приема още 3 антибиотика.

Устните му обаче започват да се подуват, наред с клепачите и коремчето, а обривът започва да обхваща и други части на тялото му при повишаване на температурата. Типично за мултисистемния възпалителен синдром е и т.нар. ягодов език. При много пациенти, включително в зряла възраст, се появяват и афти, напукани устни, рани в цялата устна кухина. Налице при Павел е и конюнктивит и на двете очи, но без типичния секрет, разказва майка му. 

Тогава детето вече е приведено в интензивното отделение. Ужасът започва на 29 март - 5 дни след първия симптом. И продължава 5 дни. Между живота и смъртта, като се налага дори да бъде поставен централен източник за вливането на различните препарати, защото абокатите се оказват недостатъчни. Детето е в отоци, които покачват теглото му с над 5 килограма.

"Видях го за първи път, отакто го приеха в интензивното, на връщане от поставянето на централен венозен път. Намери сили дори да ми се усмихне! Моят герой! Оттоците бяха брутални.
Вече освен излива в корема, имаше и излив в перикарда и белите дробове", разказва още Тодорова. 


Лечение с интравенозен имуноглобулин и с Божията помощ, в петък, след 5 дни в реанимация, момчето е изведено от там, а впоследствие и изписано. Борбата обаче не спира дотук - сърцето е претърпяло промени, отоците, особено в корема, се резорбират бавно, а проследяването на състоянието на Павел не спира дотук. 

Докато медици като д-р Марио Янакиев продължават да твърдят, че Мултисистемният възпалителен синдром като усложнение от COVID-19 у нас не се среща. 

„Стотина случаи са описани и в Лондон, но 70% от тях са деца от африкански и азиатски произход. Това е инфекциозно-имунно заболяване и причината не е само COVID-19, за да се отключи заболяването. Трябва да имаме предразположение на организма“, каза д-р Янакиев през февруари. 

"При децата протича много по-леко, защото те нямат още изградени специфичните ангиотензинови рецептори, за които се захваща спайк протеинът. Смятам, че не трябва да се тревожим и за третата вълна, защото тя е нещо като втората вълна на грипа", твърди той. 

Вижте сами как героят Павел прави първи стъпки сам след 5 дни в реанимация: 
 



Доц. Шивачев, Проф. Близнакова, Проф. Йотова, Проф. Калева, Доц. Георгиева, д-р Богданова, д-р Бояджиев и целият екип на Първа детска клиника в УМБАЛ "Св. Марина Варна", както и целият екип на ДОИЛ по ръководството на д-р Крумова и д-р Карамфилова са медиците, на които Мария Тодорова благодари за живота на сина си. "Поклон пред всички тях! Спасиха не само живота на Павел, но и нашия!", казва майката пред Lupa.bg. 

На основната снимка: След дългата борба Павел прави първата си разходка на въздух