ДЕЛА И ДОКУМЕНТИ: Коко Шанел - двоен агент - работела за нацистите и за Съпротивата

Френската дизайнерка имала любовна връзка с германски шпионин, но Чърчил моли да я помилват

Легенди
15:55 - 14 Септември 2023
5628
ДЕЛА И ДОКУМЕНТИ: Коко Шанел - двоен агент - работела за нацистите и за Съпротивата

Дизайнерката Габриел "Коко" Шанел, която е сътрудничила на нацистка Германия по време на Втората световна война, е била и "нередовен агент" на Съпротивата във Франция, предаде АФП, като цитира документи, показани в музея "Виктория и Албърт" в Лондон. Там е подредена изложбата "Габриел Шанел. Моден манифест", която се открива в събота.

По време на Втората световна война Габриел Шанел живее в парижкия хотел "Риц", частично иззет от нацисткия режим. Тя е имала връзка с аташето на германското посолство Ханс Гюнтер фон Динклаге, който е бил шпионин. 

От музея обясниха, че през юли 1941 г. "нацистките власти регистрират Габриел Шанел като надежден източник, макар и да не е сигурно, че тя е знаела за това". Кодовото й име било "Уестминстър", а номерът - F7124. 

"Последните изследвания обаче подчертават противоречивия характер на нейните действия по време на войната", допълват от "Виктория и Албърт". 

"Тя е вписана като нередовен агент на мрежата ERIC - клон на Съпротивата и с връзки с британските тайни служби", става ясно от пана, включени в изложбата. 

"Въпреки че архивните документи не съдържат подробности за действията, извършени от Шанел за тази мрежа, те потвърждават участието й от 1 януари 1943 г. до 17 април 1944 г.", продължава изложбата. Тогава тази мрежа преустановява съществуването си. 

В подкрепа на това твърдение са представени два документа. Единият е свързан с мрежата ERIC, датиран и подписан в Париж на 20 март 1948 г., като нейното име фигурира заедно с други. Тя е описана като Мел Шанел, известна като "Коко". Адресът на модната й къща е ул. "Камбон" 31.

Другият документ от 1957 г. е удостоверение за членство във френските бойни сили. В него се посочва, че Шанел е участвала в "Съпротивата като временен агент".

Кураторът Ориол Кълън обясни пред "Гардиън", че разполага с документ от френското правителство от 1957 г., потвърждаващ това. "Новите доказателства не я оневиняват. Те само усложнява ситуацията. Всичко, което можем да кажем, е, че тя е участвала и от двете страни".

Изложбата разказва и за добре известното сътрудничество на дизайнерката с нацистите. 

Модернистка, революционизирала женската мода с включване в нея на мъжки елементи, Коко Шанел е една от най-влиятелните фигури в модата на XX век. Oсновала модната къща „Шанел“. Определяна е като пионер в модата. Нейната философия, стремежът ѝ към изчистени линии и елементите, заимствани от мъжката мода, ѝ отреждат важно място в развитието на модата.

През 1939 г., със започването на Втората световна война, Шанел затваря бутиците си. Тя вярва, че не е време за мода и се премества да живее в парижкия хотел Риц, който остава неин дом до края на живота ѝ. Шанел живее там и по време на окупацията на Париж от нацистите, тя често бива критикувана за връзките си с тях и по-специално с германския офицер и шпионин Ханс Гюнтер фон Динклаге.

Историкът Хъл Воган в своята книга „В кревата с врага: тайната война на Коко Шанел“ твърди, че Шанел е сътрудничела на германското правителство по време на Втората световна война. По думите на историка, тя не просто е предоставяла на немците вътрешна информация от Франция, но и официално е била зачислена към немското разузнаване, като е изпълнила успешно над десет шпионски мисии.

След края на войната във Франция обществото си припомня всички контакти на Шанел с немците. Наричат я „помощник на нацистите“, обвинена е в колаборационизъм и е арестувана. През 1944 г. по съвет на британския премиер Уинстън Чърчил е освободена, но при условие, че ще напусне Франция. Налага се Шанел да замине за Швейцария, където тя живее до 1953 г.

Шанел се завръща на модната сцена през 1954 г., когато след цели 20 години представя колекция – последната преди това е от 1934 година. Заради връзката си с германския шпионин Шанел е посрещната доста студено от парижката си публика, но за сметка на това американците я боготворят. През 1950—1960-те години Шанел сътрудничи на различни холивудски студия, тя облича такива звезди като Одри Хепбърн и Лиз Тейлър. Сред клиентките ѝ са първата лейди на САЩ Жаклин Кенеди.