Делян Д. успя, НС задължи БЕХ да не разпределя дивидент от печалбата си

Натискът дойде от острието на ГЕРБ и енергийния шеф Теменужка Петкова

Новини
19:01 - 29 Март 2024
3764
Делян Д. успя, НС задължи БЕХ да не разпределя дивидент от печалбата си

Парламентът задължи Българския енергиен холдинг да не разпределя дивидент от печалбата си за 2023 година. Предложението е на депутатите от ГЕРБ Делян Добрев и Теменужка Петкова, според които 425 милиона лева могат да бъдат източени от Министерството на финансите. Подкрепата дойде от парламентарните групи на ГЕРБ - СДС, ДПС, Възраждане, ИТН. "Против" бяха от ПП-ДБ, а БСП се въздържаха.

В мотивите на доклада се посочва, че през последните 3 години се установява трайна практика държавната енергетика и фонд "Сигурност на електроенергийната система" да бъдат използвани за покриване на дефицити в различни сектори. За периода от втората половина на 2021 година до момента от държавната енергетика са иззети 5.4 милиарда лева и насочени към Държавния бюджет с цел неговото балансиране.

Изпълняващият функцията финансов министър Асен Василев беше в залата, за да заяви, че е "против" решението:

"Има едни 450 милиона, които са събрани от таваните на цените, които могат да се използват, както е по Закона за енергетиката, за компенсация за небитови или за компенсация на битови потребители след 1 юли. Проблемът на фонда в момента е, че е направил грешна прогноза и не може да си плаща парите към ВЕИ-тата и към когенерациите и топлофикациите".

"Не пипайте парите! Определете се вие десни политици ли сте, пазарен принцип ли ще правим, социалистически ли, от парите на енергетиката ли ще храним пенсионерите?", призова Рамадан Аталай от ДПС.