Демокрацията в България е в стагнация повече от 10 години

Страната ни слиза с четири места надолу в световната класация за демокрация за 2022 година

Топ
14:13 - 02 Февруари 2023
1835
Демокрацията в България е в стагнация повече от 10 години

Оценката за състоянието на демокрацията в България се влошава за 2022 г. Страната слиза с четири места надолу в световната класация. Това е най-слабият резултат за България от 2006 г. насам.

Това се съдържа в годишната класация за демокрацията по света на „Икономист интелиджънс юнит“ - основаното през 1946 г. поделение за икономически и политически анализи на издателите на списание „Икономист“, съобщи dnevnik.bg.

В нея на България е отредено 57-о място от 167 държави и територии.

Тя остава в категорията на „несъвършените демокрации“, която е събрала най-голям дял от населението в света - 37,3%, или почти толкова, колкото са и авторитарните режими (36,9%). Само 8% от световното население живее в истинска демокрация - 24 държави, които са 14,4% от всички.

Хърватия е другата страна в Източна Европа с влошаване на резултата, но при нея слизането в списъка е с 3 пункта, докато България отчита най-голямо понижение. След като през последните години авторите на класацията предупреждаваха, че

демокрацията в България е спряла да се развива и е в стагнация повече от десетилетие, сега те показват, че най-добрият резултат (7,14 единици по индекса) е бил през 2015 г.

При сравнението с Румъния ясно личи ролята на политическата стабилност:

„Резултатът на индекса на Румъния почти не се подобрява (+0,02), докато този на България се понижава (-0,11) за трета поредна година. Резултатите за граждански свободи и на двете страни се подобряват, но и двете отбелязват спад в оценката за политическо участие. Изборната активност в България намалява от няколко години; на предсрочните избори в през 2022 г. - четвъртите за две години - тя спадна под 40%.

Докато политическата криза в България се задълбочи и стана продължителна, умората от политиката се увеличи, а избирателите се отчуждават още повече от политическите процеси.

Ангажираността на гражданите с политиката също е намаляла в Румъния, но според Евробарометър доверието в политическите партии там се е повишило. Коалиционното правителство, което дойде на власт през ноември 2021 г., управлява с относителна стабилност през 2022 г."

Не е вярно, че Югоизточна Европа е място, където нещата се подобряват твърде бавно - EIUса поставили три държави от района сред световния Топ 10 на постигналите най-значителна положителна промяна спрямо 2021 г. Това са Черна гора, Гърция и Албания.

Тази година България с показател на индекса от 6,53 единици (от 10 максимални) е поставена след Унгария (без промяна в позицията спрямо 2021 г.) и преди Намибия. От европейските държави по-ниско са Хърватия (59-о място), Черна гора и Румъния (61), Албания (64), Сърбия (68) (Молдова (69), Северна Македония 62), а съседна Турция е на място 103.

От петте категории, оформящи сборната оценка, България се представя най-добре при „Изборен процес и плурализъм“ (9,17 единици). С абсолютно същия резултат са страни като Полша, Хърватия, Румъния, а малко по-добре (9.58) са Словения, Чехия, Словакия и трите балтийски републики.

Но на България е дадена от ниските оценки (4,38) за ,Политическа култура, - толкова, колкото и на Беларус, Молдова и Таджикистан,

но все пак по-добре от Румъния (3,75). С 6.11 единици за "Политическо участие" на населението България е в компанията на Северна Македония, Литва, Латвия и Хърватия. Страни като Украйна, Чехия, Молдова и Черна гора са с най-високия регионален показател (7,22).

За „Граждански свободи“ България получава 7,65 единици, което е отчетливо по-ниско от демокрациите в Чехия (9,12), балтийските републики (8,82), Словакия и Словения (8,53) и почти наравно със Северна Македония (7,35).

По „Функциониране на правителството“ България е с най-ниския регионален показател (5,36) сред новите страни в ЕС.