Ден първи на новия парламент: Всички срещу ГЕРБ (ОБЗОР)

Политика
23:37 - 15 Април 2021
8625
Ден първи на новия парламент: Всички срещу ГЕРБ (ОБЗОР)

45-то Народно събрание започна днес своята работа, като голяма част от гражданите са вперили поглед в новия парламент с надеждата, че ще бъдат възвърнати нормалността в политиката, парламентарния контрол над правителството и че ще бъде съставено правителство, което да изведе страната от икономическата криза и от кризата, породена от пандемията от коронавирус.

Прогнозите за живота на новия шарен парламент, избран от гражданите на 4 април, варират от един месец до 1 година. Малцина са тези, които смятат, че Народното събрание, в което влязоха 6 партии и в което няма абсолютен победител, разполагащ с мнозинство от 121 депутати, ще изкара пълния си мандат от 4 години.

Същевременно обаче още през първия ден от старта си в Народното събрание се оформи ясно анти-ГЕРБ мнозинство, което не допусна досегашните управляващи да изберат Цвета Караянчева отново за председател на парламента. С внушителните 163 гласа "За", 75 "Въздържал се" и 0 "Против", депутатите избраха опитния юрист Ива Митева - Рупчева от втората по големина парламентарна група - тази на "Има такъв народ" на Слави Трифонов за председател на 45-то Народно събрание. Митева е била директор на дирекция "Законодателна дейност и право на Европейския съюз" в Народното събрание и е съветвала правната комисия при писането на законопроекти.

Така мнозинството анти-ГЕРБ се легитимира с избора на новата председателка, но предстои да видим дали петте партии или част от тях, които оформят мнозинство от 121 депутати, ще се споразумеят втората по ред парламентарна сила - "Има такъв народ" да състави т.нар. експертно правителство с широка парламентарна подкрепа. Подобно намерение пролича в изказванията на част от лидерите на партиите в Народното събрание без ГЕРБ.

Избрани бяха и шестимата зам.-председатели на парламента: Цвета Караянчева от ГЕРБ, Виктория Василева от "Има такъв народ", Мукаддес Налбант от ДПС, Кристиан Вигенин от БСП, Атанас Атанасов от "Демократична България" и Татяна Дончева от "Изправи се! Мутри, вън!".

45-ят парламент бе открит от най-възрастния народен представител - синдикалистката Мика Зайкова от "Има такъв народ". За три часа тя се превърна в звезда, както с чувството си за хумор, така и със способността да репликира мъдро колегите си. Тя първа от парламентарната трибуна изрази възмущението си, че досегашният премиер Бойко Борисов не дойде на крака в парламента, за да изпълни конституционното си задължение и да подаде оставката на правителството пред новоизбраното НС.

"Не желая да коментирам, но това или е срам пред народа и пред вас да дойдат тука и да си подадат оставката, или е пренебрежение? Пренебрежение към тази институция. Все пак сме парламентарна република”, скара се тя.

Министър-председателят изпрати писмо, което бе депозирано в деловодството на парламента. А в отговор на искането на всички парламентарни групи без ГЕРБ утре Борисов да бъде извикан най-накрая на отчет в НС и конкретно да бъде изслушан по плана за възстановяване, от който зависи усвояването на 12 милиарда евро, Борисов излезе в отпуска. Той заяви, че ще се посвети на съставянето на правителство с евроатлантическа ориентация с премиер Даниел Митов и ще бъде заместван от Томислав Дончев.

Стилът на непринуденост и естественост на Мика Зайкова пък пролича още с първия звънец, когато призова депутатите за усмивки и радост, защото заседанието се излъчва пряко по телевизията. “Нека народът да види, че народните представители в 45-ото НС са хора с добро настроение и имат хумор”, обърна се тя към депутатите.

Мика Зайкова бе дългогодишен икономически съветник на КТ “Подкрепа”, което също пролича през първия пленарен ден, когато се обърна към ГЕРБ заради възмущението им от думите на Мая Манолова, че България е станала най-бедната страна в ЕС. “Не можах да разбера вашето възмущение. Нима не сме най-бедните. Нима България не е страната с единствена минимална заплата под 400 евро. Нима нямаме 8,1% разлика между бедни и богати. Айде да си говорим истината!”, настоя Зайкова.

45-ият парламент започна работата си в историческата сграда на Народното събрание на едноименния площад, а не в бившия партиен дом. Вероятно така и ще продължи работата си. И тъй като техниката за гласуване преди година бе пренесена в другата сграда днес се наложи народните представители да гласуват с ръка, а в началото имаше и поименна проверка на кворума.

На още едно нововъведение станахме свидетели днес - петима депутати се включиха онлайн в заседанието, тъй като са под карантина. Един от тях е лидерът на "Има такъв народ" Слави Трифонов. Поради технически причини всъщност депутатите се заклеха два пъти - веднъж тези в залата и втори път присъстващите отново станаха на крака, за да се закълнат с колегите си, които от вкъщи ги гледаха на монитор.

Трифонов е болен от коронавирус и в момента е в задължителна карантина до 27 април. Докато полагаше клетва, лидерът на втората по големина парламентарна група изглеждаше много сериозен, леко блед и уморен. Освен Трифонов още четирима депутати се заклеха дистанционно заради активна инфекция с COVID - Андрей Михайлов и Галя Бърдарска от “Има такъв народ”, Тодор Тодоров от ГЕРБ-СДС и Халил Летифов от ДПС. Макар и от вкъщи, петимата болни депутати се изправиха заедно с колегите им в залата по време на българския химн и на химна на Европа - "Одата на радостта".

Клетва не положи само Атанас Костадинов от БСП, чието състояние било по-сериозно и лежал в болница.

За да станат “електронно” депутати карантинираните, бе гласувана специална процедура. Така решението да има дистанционно полагане на клетва от народните представители, болни от COVID-19, и последващо тяхно участие в заседанията на 45-ото НС стана първото, което новият парламент гласува веднага след клетвата.

Слави Трифонов обаче не участва в нито едно от гласуванията за деня, включително в ключовото - за избор на новия председател на Народното събрание. Вота убедително спечели кандидатката на партията му “Има такъв народ” Ива Митева срещу издигнатата от ГЕРБ Цвета Караянчева. Останалите 4-ма депутати участваха в гласуванията дистанционно.

Пръв произнесе слово пред депутатите президентът Румен Радев, който призова да бъде възстановен парламентаризмът. Той им каза и да не позволяват да бъдат отдавани под наем все едно са крепостни на определен лидер.

Напук на заявките, че парламентът може да не просъществува дълго, парламентарните групи внесоха ударно закони, които могат да запълнят работата на парламента поне за два мандата. Още в края на деня на сайта на Народното събрание вече бяха публикувани първите 10 внесени законопроекта.