Деница Сачева: Ще има контрол на спекулата с продуктите от първа необходимост

Рано да се търсят пари от Европа за подпомагане на ощетените от коронавируса, смята социалният министър

Политика
09:34 - 16 Март 2020
2548
Деница Сачева: Ще има контрол на спекулата с продуктите от първа необходимост

В рамките на следващите 3 дни общините ще могат да се възползват от допълнително общо 20 млн. лв., за да разширят услугата "Домашен социален патронаж" за помощ на възрастните хора.  В момента 43500 души я получават, каза социалният министър Деница Сачева в ефира на Нова телевизия. 

Обмисля се и контрол на спекулата на цените на различни продукти от първа необходимост като маски и дезинфектанти. Не се знае още дали ще се въведат пределни цени.

Според нея е твърде рано да се взимат драстични мерки като мораториум на битовите сметки, сега трябва да се намери баланс между плащанията към държавата и нейните разходи. Прекалено рано било да се мисли и за мерки за облекчаване на данъците.

В петък на трудовата борса са се записали 26 души, днес ще стане ясно дали техният брой днес се е увеличил, каза министърката. И добави, че вчера е взето решение да се помогне на бизнесите, които доказано ще бъдат засегнати от ситуацията, като те ще могат да кандидатстват в Агенцията по заетостта и да получат до 60% от заплатата на техните служителите от държавата. "В България имаме работещи механизми - Фонд  за обезщетение при безработица, Фонд за болнични, Фонд за гарантиране на вземанията при несъстоятелност", увери тя, така че е рано да се търсят пари от Европа за това. 

Социални услуги ще могат да се извършват онлайн, а срока на различни документи, за които хората трябва да се подписват редовно, ще бъде удължен.