Деница Златева: Очакваме газът да падне с 30%

По принцип винаги цените през летния сезон са по-ниски

Икономика
08:31 - 31 Март 2023
1174
Деница Златева: Очакваме газът да падне с 30%

"Прогнозната цена на газа за месец април, която утре окончателно ще внесем, ще бъде около 98 лв. Очакванията са тази цена в следващите месеци да спадне с близо 30%, тоест в рамките на до 3 месеца цената ще бъде с 30% по-ниска спрямо цената към  април. Или общото намаление спрямо януарската цена ще бъде с близо 70%", това заяви в предаването "Денят започва" по БНТ изпълнителният директор на "Булгаргаз" Деница Златева.

"Това е нормално в края на отоплителния сезон. По принцип винаги цените през летния сезон са по-ниски, за разлика от миналата година и всъщност това е една от причините през сегашния отоплителен сезон цената да бъде по-висока, отколкото сме очаквали. През миналата година в рамките на периода, в който се нагнетява газ в Чирен, който ние използваме през отоплителния сезон, този газ беше най-скъпия", каза Златева. 

"Не се говори за приватизация на дружеството. Има разменени потвърждения на салда в рамките на годишното приключване, те ни изпратиха писмо с потвърждение на техните салда. Ние изпратихме писмо с потвърждение на техните задължения, там имаме разминаване в сумите, което е още от април месец миналата година", обясни изпълнителният директор на "Булгаргаз".