Денизе Херман взе златото, Мария Здравкова влезе в Топ 50

Олимпийската шампионка в дисциплината от Пьончан 2018 Хана Йоберг не успя да защити титлата си

Спорт
12:52 - 07 Февруари 2022
2127
Денизе Херман взе златото, Мария Здравкова влезе в Топ 50

Германката Денизе Херман поднесе първата изненада в състезанията по биатлон на Олимпийските игри в Пекин, след като неочаквано стигна до златния медал в индивидуалния старт на 15 километра за жени.

Бившата ски-бегачка показа традиционната си висока скорост по трасето, като този път тя бе гарнирана и с почти перфектна стрелба. На рубежа тя повали 19 от 20 мишени, каквото бе постижението и на сребърната медалистка Анайс Шевалие-Буше от Франция. На финала разликата между двете бе 9.4 секунди в полза на Херман.

С бронзовия медал днес се окичи норвежката Марте Олсбу Рьозеланд, която завърши на 15.3 секунди зад Херман, въпреки че направи един пропуск повече. На само 1.3 зад норвежката в подножието на медалите остана втората германка Ванеса Войгт, която подобно на своята сънародничка Херман повали 19 мишени.

Пета и шеста днес завършиха Дзинара Алимбекова (Беларус) и световната шампионка от миналата година Маркета Давидова, като и двете имаха по една наказателна минута. По-болезнено това поражение бе за чехкинята, която повали първите си 19 мишени, но се провали на 20-та и не успя да дублира успеха си от Поклюка преди 12 месеца. На финала нейният пасив бе 31.9 секунди.

Олимпийската шампионка в дисциплината от Пьончан 2018 Хана Йоберг не успя да защити своето злато, след като завърши едва 16-а. Шведката допусна цели три грешки при своята стрелба, като на финала изоставането ѝ от първото място бе 2:23.1 минути. Нейната по-малка сестра Елвира също изпусна три мишени, но показа по-добро ски-бягане и завърши 12-а, на 1:42.5 зад Херман.

От трите българки в днешния старт най-добре се представи Мария Здравкова, която завърши на 50-о място с една грешка и пасив от 6:00.4 от победителката. На 1.8 секунди зад Здравкова на 52-а позиция се класира и Милена Тодорова, която изпусна цели пет мишени. Даниела Кадева пък завърши на последното място с осем пропуска и изоставане от 15:17.7 минути от Херман.

Програмата на състезанията по биатлон в Пекин продължава утре в 10:30 часа българско време с мъжката индивидуална дисицплина на 20 километра, в който участие се очаква да вземат четирима българи. Следващият старт за дамите ще бъде в петък от 11:00 българско време, когато ще се проведе спринта на 7.5 километра.